Започва арт-форума „Без Граници“

0
585

За втори път Балчик ще бъде сцена на фестивала “Без граници” от 16 до 18 септември. В третия международен арт-форум ще се проведат вечери на изкуството, концерти, изложби, презентации от България и света. Фестивалът се реализира от Стопанска Камара – Варна с партньорството на арт мрежа Скендерман, Двореца – Балчик и Театрално-музикален Продуцентски Център – Варна. Откриването на “Без граници” е на 16 септември в Държавна Опера Варна от 18,30 часа с участието на българския квартет Арте, етноизпълнителят от Турция Латиф Болат, Клаудия Аурора от Португалия, Лот Лориен – България, както и Квон& Игдразил от Фарьорски острови.
Латиф Болат е един от най-известните турски музиканти в света, суфи поет, автор на саундтрака за тв сериала на Джордж Лукас „Младият Индиана Джоунс„.
В събота (17 септември) проявите са в Двореца в Балчик – от 18,00 часа в Каменна зала ще бъдат излъчени български и немски филми. С жива музика ще илюстрира нямо кино от 1920 г. легендарният композитор и джаз пианист от Сибир Роман Столяр, а любителите на фадо музиката ще чуят португалката Клаудия Аурора. От 19:30ч. на сцена Нимфеум ще се изявят музиканти от България, Дания, Исландия, Македония и други.
В неделя (18 септември) се открива изложба на художници и фотографи от 17,30 часа в галерия “Тихото гнездо” в Двореца. В нея участват майстори на четката от България, Русия, Румъния, Хърватия, Словения. Два часа по-късно гостите на фестивала ще чуят музика от България, Израел, САЩ, Италия, Дания.

Поради промяна в програмата, българо-френското дуо IRé ще свири пред балчишка публика не на 17-ти, а на 18-ти септември в 19.30 часа на сцена Нимфеум.

Входът за артфорума е свободен.