Балчик става зона за съвременно изкуство

0
713

В края на септември Културен център „Двореца“, Балчик се превръща в зона за съвременно изкуство. Уникалният по рода си проект, в който участват младежи от 7 европейски страни, ще приключи със съвместен арт-спектакъл – „Код готик“ съобщава агенция КРОСС.

„Зона за съвременно изкуство“ е името на първия по рода си арт-проект, в който ще вземат участие 28 младежи от България, Литва, Унгария и Чехия на възраст от 15 до 17 години. Всички те са ангажирани в различни направления на съвременното приложно и изящно изкуство: Моден дизайн (Литва); Съвременно сценично изкуство (България); Съвременно стъкларско изкуство (Чехия); Съвременно мултимедийно изкуство (Унгария). Към творците на арт-ЗОНАТА се присъединяват и 16 доброволци от Испания, Латвия и Полша, а също така учениците от СОУ „Христо Ботев“-Балчик.  Зоната стартира на 22 септември и ще приключи на 2 октомври.

Като новаторска форма на съвместна дейност и обучение,  „Зона за съвременно изкуство“ ще предостави на младите творци възможността да обменят знания и умения с връстниците си от други страни, а резултатите от работата им ще бъдат представени в последния ден от проекта със съвместен пърформанс пред публика – „Код готик“. Общият ключ и стилистика на спектакъла, а именно готическото направление в приложното и изящно изкуство, е избран в ролята си на  мост между класическото изкуство от епохата на Средновековието и субкултурите на съвременните младежи. Специалният пърформанс ще бъде съчетан с прожекция и изложба на създадените произведения.

Работата в специализираните арт-ателиета и приложни работилници ще бъде курирана от млади, но вече изявени специалисти в съответната област. В ролята си на обучители, те ще запознаят младежите с най-новите тенденции и технологии за работа в сферата. Специален фокус на програмата от работилници, лекции и майсторски класове са новите медии и дигитални технологии като поле за реализация и иновативни идеи на новото поколение творци в Европа. Сред застъпените направления на съвременното изкуство са видео и саунд арт, нет-арт.

Практическите занятия ще бъдат придружени от съвместни дискусии: Дизайнът – актуална форма на съвременното приложно изкуство;  Новите медии и дигитални технологии като поле за реализация и иновативни идеи на новото поколение творци в Европа; Организиране и управление на културни събития; ReUSE+ReDESIGN = алтернативни арт-концепции за транформация на градска среда.

Зона за съвременно изкуство цели да постави началото на серия от арт-проекти, които да запознават от първа ръка най-младото поколение творци с водещите актуални тенденции и умения от областта на съвременното изкуство и ще се проведе с подкрепата на програма „Младежта в действие“ на ЕК.