Ще учат туристите да ползват обществен транспорт и велосипеди

0
620

Започва проект за устойчива мобилност в част от курортните зони на региона. Той ще се реализира в Балчик, Каварна и Албена в продължение на три години. Избраните курортни селища от Добричка област са част от общо 8 целеви региона, включени в международен проект SEEMORE.
Водещ партньор по проекта е консултантска фирма CINESI – Испания, специализирана в транспорт и мобилност. Останалите партньори са от Австрия, Швеция, Италия, Португалия, Малта, Кипър, Полша и България в лицето на клуб „Устойчиво Развитие на гражданското общество“. Проектът се финансира от програма „Интелигентна енергия – Европа“.
Добруджанското крайбрежие е включено в проектната идея заради отличните условия на туризъм, които се предлагат тук, посочва пред журналисти ръководителят на проекта доц. Лучия Илиева. Освен това в района има много природни резервати, богато културно-историческо наследство, минерална вода и кални бани. Целта на проекта в българската му част е да запази тази зона чиста.
Проучването е направено това лято, според което 56% от туристите в региона ползват автомобили за придвижване, при среден пробег от 6 до 9 км на ден. Това е голям процент, който предизвиква доста сериозно замърсяване. Затова в целите на проекта е заложено да се намалят с 10% пътуванията с кола сред туристите, да се увеличат пътниците на градския транспорт за цялата Добричка област с 40 хил. души годишно, да се увеличат с 8% пешеходните и велосипедни придвижвания.

По информация на радио „Дарик“