В неделя започва „ВИА ПОНТИКА“ Балчик

0
764

ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА МЛАДИТЕ В ИЗКУСТВОТО VIA PONTICA ГР. БАЛЧИК- 02.09.12- 14.09.12

За пети пореден път прелетните птици в изкуството ще спрат за две седмици своя полет в град Балчик. “Via Pontica” – фестивал на младите в изкуството, бележи сериозно развитие, изразяващо с в интернационални участия на студенти от цяла Европа. Форумът ще се проведе от 2 до 14 септември в Балчик. Художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци ще представят своите професионални търсения, които ще осеят целия град с изложби представления, концерти и прожекции.

Тази година фестивалът включва участието на студенти от трите софийски академии (НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, НМА „Панчо Владигеров“ и НХА) и пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – АМТ ИИ , плюс международното участие на румънските академии UNATC и UNARTE.

Фестивалът ще бъде открит с музикален концерт на добре познатите мюзик айдъл певци Нора Караиванова, Бисер Иванов и Ясен Зердев. Събитието ще се състои на открита сцена пред Общината на 2 септември. Съпътстващо събитие към откриването е „Информационен пункт“- проектно предложение за промоция на културни изяви в града. До края на фестивалните дни ще бъдат открити няколко изложби: “Живопис“ и “Съвременни дизайн концепции“ на студентите от НХА. Любителите на класическата музика ще могат да се насладят на концертите на студентите от НМА “Панчо Владигеров“, които ще изпълнят вокално- музикален концерт, колегите им от Пловдив – АМТИИ ще закрият фестивала с концерт на Академичен народен хор. Освен концертите, студентите от НМА ще предложат на фес тивалната публика мюзикъла “FAME“. Кинолюбителите ще могат да посетят няколко издания на късометражни прожекции. Между всичките културни събития от различните направления в изкуството, младежкият форум ще представи няколко театрални премиери с участието на студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, сред които “Господин Досада”, „Кървава сватба” .

Фестивалните събития ще са с вход свободен. Зрителската активност е от огромно значение както за града и фестивалната атмосфера, така и за младите творци, които разперват криле за своите професионални дебюти. Заповядайте на фестивала на младите в изкуството „ Via Pontica”, станете част от полета на птиците, приканват организаторите, водени от братята актьори Веселин и Красимир Ранкови.

Община Балчик финансира събитието, включено в културния календар за 2012, с 50 хиляди лева.

Издателство “Българска енциклопедия” към БАН и библиотеката към Института за изследване на изкуствата ще дарят специализирана литература за общинския библиотечен фонд.

Програма на фестивала на стр. 8 във в-к  „Балчик“

По информация на вестник „Балчик“