Пореден конфликт между Двореца и Ботаническата градина

0
849

От миналата сряда (17 октомври) порталът на централния вход на Двореца и Ботаническата градина е демонтиран. Около 11,00 часа вратата от ковано желязо е премахната от ботаниците с обяснението, че ще бъде боядисвана. Работниците са отрязали с ракета две от трите колони, които държали двукрилата порта и малката вратичка.  След намесата на полицията, извикана от ръководителя на ДКИ КЦ “Двореца” д-р Ивелина Радилова, последната колона е останала.
Според работещите в културния институт целта на Университетска ботаническа градина е туристите да влизат през  новата част, след това да влизат в комплекс а през  оранжерията. Така щяла да бъде избегната касата на Двореца, която се намира до несъществуващия вече централен вход. Прозрели замисъла, подчинените на Вежди Рашидов са поставили на горния вход към разсадника техни охранители, които да не допускат посетители без билет за комплекса.
Почти веднага след демонтирането  на портата централната каса на Ботаническата гради на беше преместена в информационния им център, намиращ се малко по-нагоре по алея “Даки Йорданов”. Касата е непосредствено до поставената
нова бариера от ведомството в началото на юли т.г., която маркира територията им.
На въпроса какво е наложило премахването на вратата, ръководителят на Ботаническата градина Ина Манчева отговори, че тя е била в средата на имота, който стопанисват и управляват, а границите му са определени от лицензирана фирма. “Направили сме го, защото така трябва”,  категорична беше тя. Според зам.-директора на университетски ботанически градини Огнян Илиев е излишно да дават обяснения как управляват поверения им имот. “Влизането на туристите ще става по нормалния начин – с билет за градината. Двореца трябва да реши как ще става таксуването на посетителите им. Те не управляват и не стопанисват имота, и няма значение как се нарича той – Ботаническа градина, парк или другояче. Те стопанисват и управляват сградите”, подчерта Манчева и добави, че поради променената юридическа обстановка, още през август м.г. е трябвало да бъде подписано с по разумени е между ведомствата. Това не е направено. След като през май т.г. действащото е изтекло, ново още не е подписано, въпреки че било предлагано от тяхна страна.
Според Илиев за сватбите в Двореца трябва да се плаща по ценоразпис а на Софийския университет. Те не се правели в сградите, а в розариума или градините, като в тях влизали стотици хора. Венчавките да се правят от двете ведомства, категоричен е той и добави, че прекалените амбиции пречат на разбирателството между двете ведомства в комплекса (подчинени на Министерство на културата и Софийския университет “Св. Климент Охридски”). Илиев постави под въпрос културната дейност на Двореца, която според него се свежда до сватби и почивна база.
Директорът на Двореца Ивелина Радилова е уведомена за случващото се от охраната. По думите й само в рамките на две-три минути са откачени двойните порти, единичното крило на малката портичка и започва изрязването на металните стълбове, крепящи портала. Радилова заяви, че това е тяхна собственост, отнесена неизвестно къде. Според нея решение 309/2010 г. на Министерски съвет (което дава право на контрол на Двореца върху големия имот, сградите и всички съоръжения с изключение на административната сграда на Ботаническа градина и 11,5 дка в съседни два имота за дейността на УБГ), не е отменено и действията на Ботаническата градина са самоуправни.  Ботаниците разширявали и доста превратно тълкували дадените им миналата година с Решение 218/2011 права за управление на имота, смята Радилова. Двореца управлява
не само сградите, но и съоръженията – за които  от другото ведомство забравяли, добави тя и заяви, че подготвят жалба до прокуратурата. Също така те ще внесат в Общината искане за поставяне на още един преместваем обект – каса, разположена по- нагоре по алея “Даки Йорданов“. Според ръководителя на културния институт с тези действия е възпрепятствано законното им право да събират такса за културните ценности, които са под тяхно управление.  “ Дейността на ДКИ КЦ “Двореца“ не се ограничава до организирането на културни събития. Некоректно е да се брои на пръсти колко  изложби са направени. Не само броят, но и значимостта на събитията е важен. Част от предмета на дейност е опазване и популяризиране на културното наследство, по-специално недвижимото. На нас е възложено разработването на план за управление на недвижимата архитектурна ценност архитектурно-парков комплекс  “ Двореца” , припомни Радилова.
До момента не е искано и няма направено официално тълкуване дали споменатото решение 309/2010г. отпада, дали цялото или част от него е още в сила след приеман е на решение 218 /2011г. Институцията, която трябва да го даде, е Министерски съвет, информира тя.
Ръководителят на културния център обяви и колко средства влизат в комплекса от  сватби годишно – до края на 2012 г. броят им е малко над 50, което означава около 10 хиляди лева. Сега всяко от ведомствата тълкува нормативните актове по свой начин и съществуващи те конфликти  се изострят още повече.
Гражданин сигнализира миналия четвъртък, че скандалите между двете ведомства продължават, а техни свидетели са туристите и гостите на града.
Припомняме, че в началото на септември т.г. бе прекратено издаването на единен електронен билет, който можеше да бъде закупен без значение от коя каса, но делеше автоматично приходите между двете ведомства. Единната електронна система бе повреден а от кражба на елемент. Така на туристите им се налага да се редят на две опашки, за да разгледат една територия. В момента турникетите стоят неизползваеми, а с демонтирането на централния портал личи, че техническият
проблем за възобновяване на електронния билет скоро няма да бъде отстранен. Припомня ме също,  че през месец май т.г. балчиклии организираха най-масовите протести от години насам, за да си върнат безплатния  вход (стопиран и после въз обновен от Софийския университет), за да с прат разправиите между двете институции и да поискат обратно управлението
от Община Балчик на архитектурно- парковия  комплекс “Двореца”. Общинският съвет прие и решение, с което поиска от Министерски съвет да бъде стопанин на публична държавна собственост. Желанията на балчиклии чакат отговор повече от четири месеца.

Информация на в-к „Балчик“, бр. 40

Градината след прибиране на кактусовата колекция