Нови туристически маршрути организира Албена

0
578

Курортът ще издава на различни езици творби на Йордан Йовков

Нови туристически маршрути ще организира курортен комплекс “Албена” от следващия туристически сезон до селата Красен и Дъбовик – места, свързани с живота и творчеството на Йордан Йовков и Дора Габе. В Културно-информационния център на курорта ще бъде открит и малък музей на Йордан Йовков със съдействието на музейни специалисти от Добрич. “Богатото културно-историческо наследство е една от най-конкурентните и най-силни страни на България и за това искаме да покажем на нашите гости, че тук, от много отдавна има творци, култура, мисъл и споделени общочовешки ценности, претворени по един от най-добрите начини” – коментира идеята изпълнителният директор на „Албена” – АД Красимир Станев.

До края на 2012 г. избрани творби на Йордан Йовков ще бъдат издадени на десет езика. От април ще бъдат готови изданията на немски, английски, руски, румънски и френски. В тях ще бъдат включени най-добрите разкази на големия български писател от сборниците „Старопланински легенди”, „Песента на колелетата” и „Вечери в Антимовския хан”. Това съобщи директорът на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски. Проектът, по думите му, предвижда и издания на турски, португалски, испански и сръбски езици. Проектът е финансиран от к.к „Албена”.

Читатели от много страни познават света на Йовковите герои, тъй като творби на Йовков са преведени на различни езици, сред които английски, арменски, гръцки, италиански, корейски, испански и дори на есперанто, припомнят организаторите на събитието. Йовкови сборници са преведени и издадени през годините още в Сирия, Турция, Канада, Унгария, Словакия, Полша, Индия и Япония.