Музеят в Балчик представя в нов интериор реставрираните артефакти от Кибела

0
629

Повечето от артефактите, намерени в храма на богиня Кибела в Балчик, ще бъдат реставрирани и консервирани до края на тази година, съобщи директорът на Историческия музей Радостина Енчева. 44 хиляди долара се усвояват от Американския научен център в София, чрез който е осигурен специален гранд за  реставрация и експозиция на каменни архитектурни детайли и артефакти от храма на понтийската майка на боговете в гръцката колония Дионисополис. Договорът, сключен през октомври, ще се изпълнява в продължение на година. Сред находките, които посетителите ще могат да видят в нов интериор, са фронтонът с бог Хелиос, фризове с букрании (декоративни елементи с формата на череп или глава на бик), пейки, както и различни надписи от ІІІ век преди Христа до ІІІ-ІV век след Христа – периодът, през който се предполага, че храмът е бил обитаван. Преди време с общински средства бяха реставрирани около 200 монети, открити на мястото на изкопа. Всички движими паметници са в музея.

До лятото на 2013 г. те ще бъдат подобаващо експонирани. За помещенията ще бъдат монтирани нови климатици, осветление и витрини. Чрез одобрения проект предстои да излезе книга за храма на Кибела на български и английски език. След реконструкцията на старата мелница край морето,  сe предвижда част от експонатите да бъдат показани и там.
През април 2007 г. храмът на Кибела бе намерен в приморската част на града при изкоп за частен строеж до стария пазар. Държавата не намери начин да отчужди терена. Така след повече от пет години е налице проект за частен музей, в който да се ситуира архитектурната част на древния храм. А през това време съхранената под земята столетия наред бяла зидария се компрометира от атмосферните условия. С известно закъснение от  Министерство на културата бяха осигурени средства за дървен навес, който да пази ценната находка. Там стоят  големият жертвеник и купела, зидовете на храма.
Изследователите казват, че това е единственият открит храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България. Намерените надписи и мраморна пластика са изключително важни археологически паметници, отразяващи религиозния и обществен живот в древния Дионисополис. Като брой и разнообразие, това е най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Кибела,  откривани до сега в неин храм. След земетресението в средата на VІ в. храмът е бил затрупан вероятно от големи приливни вълни.

ПЪЗЕЛЪТ КИБЕЛА ПОСТЕПЕННО СЕ СГЛОБЯВА
“Посетителят ще придобие представа как е изглеждал  храмът,  убеден съм, ще остане много дoволен”, каза реставраторът Георги Мавров, докато почистваше един от надписите. Това вече е третият етап на реставрация и консервация.  Експозицията започва да има завършен вид, добави той.
Няколко реставратори са в Балчик от месец октомври. Мавров, който работи по Кибела от самото й откриване през 2007 г., се присъедини към тях преди седмица. Остава ни около месец и половина работа, сподели той. Реставраторите внимателно почистват, мият и сушат каменни и мраморни парчета с различна големина и форма. След това с много търпение и фантазия ги наслагват едно до друго, докато открият липсващото. Също като подреждането на огромен пъзел без снимка, съставен от неизвестен брой части. Упоритостта им се възнаграждава и “пъзелът на Кибела“ постепенно започва да се с глобява.  Тази година са открити части от ръката на  Кибела, някои елементи от седящата статуя. “Бяха в хранилището, но не се знаеше, че са от там. Те не излизат, докато човек не търси конкретно нещо. На една от статуите  също намерихме част от главата, но за съжаление е само задната част. Ще има фризура, няма да има лице”,  увлекателно разказа Мавров. Излязъл е и един надпис на неочаквано място, на ъгълче, където не би трябвало да има надпис –  много малък фрагмент.
Друг от реставраторите –  Петър Александров, показва на място как ще изглежда голямата статуя на Кибела. Ръка, парче от трона,  парче от крака, част от облегалката на седналата статуя вече са намерили местата си. Главата, за съжаление, още я няма. Но от другите статуи ще се придобие представа как е изглеждала. Предишния път е реставрирана част от дясната ръка, която вече се събира цялата – тя държи чинийка. Все още липсва част от бицепса на лявата, но елементът от лакътя  до пръстите е открит.  И преди 23 века статуите са изработвани с монтажни връзки. Понеже не е стигал блокът, ръката е направена отделно и е монтирана с щифтове, каза специалистът. Според метала, с който са разполагали древните скулптори, щифтовете били медни или железни.
Една от правите  статуи, стояли в храма, вече има тил и дясно ушенце. То е перфорирано и най-вероятно е било с метална обица. Част от дясно краче също приляга към фигурата. Тази година са намерени и ръчичките на тази статуя. Едната от тях държи дискче. Тя е правена отделно и като вложка е влизала в статуята. “Най-вероятно, когато е падала или е съборена по някаква причина, това парче се е набило навътре, а ръката се е счупила.  Намерих ме го не в храма долу, а от това, което вече е било изкопано и беше в хранилището. Частта от главичката също беше в хранилището. Но за съжаление е останало само това. Другото парче го няма. При последващи разкопки или едно претърсване на общия материал може да излезе още нещо” , убеден е реставраторът Петър Александров.

На снимката: Реставраторът Петър Александров с открита ръка от статуята на Кибела

Информация и снимка: вестник „Балчик“