Изложба от портрети на жени представя Художествената галерия

0
750

От средата на ноември една от залите на Художествената галерия представя единайсет картини на различни български художници. В изложбата са подбрани портрети, които са част от фонда на галерията, но не са включени в постоянната й експозиция. Техни автори са Вера Лукова, Радка Хаджиниколова, Румяна Ганчева, Василка Генадиева, Здравко Алексиев,
Христо Танев, Любен Диманов, Никола Г. Даскалов, Христина Петрова, Елза Гоева и Маргарита Денева. Две от творбите са графики,  изпълнени в техниките гравюра и литография, а останалите живопис.  Общото между тях е, че са портрети на жени и са създадени през 60-те години на ХХ век. Изключение правят “ Млада жена” на Н. Г. Даскалов (1983г.) и “Валентина” на М. Денева (1975г.).
Особен интерес представлява “Възрожденска учителка” на Христо Танев. Картината е с размери 115/80 см и е собственост на галерията от 1972 г. Творбата е частично реставрирана през 1986 г. и оттогава не е показвана в експозиция, както и останалите портрети. На нея е изобразена млада жена с книга  на фона на висок прозорец, чиято форма и рамка напомнят  възрожденското архитектурно изкуство.
В Художествената галерия подобна изложба, само от портрети от фонда,
не е правена.

По информация на Художествената галерия