Руснак превръща румънската вила „Щорк“ в дворец

0
2103

Тя ще бъде отново културно средище на творци

С руски инвестиции известната вила „Щорк“ на брега на морето в Балчик ще се превърне в дворец. Тя е една от най-старите, все още съществуващи вили, строена на балчишкия бряг след присъединяването на Добруджа към Румъния през 1919 г.  Изготвен е проект за нейната реставрация, обяви авторът арх. Владимир Попов на архитектурния форум „Знаци на времето“, провел се през почивните дни в Белия град.

Сградата е паметник на културата от местно значение и ще бъде възстановена в оптимален план до 2-3 години. Този обект ще бъде некомерсиален и ще се възобнови с целта, за която е бил създаден – да бъде летен културен дом за изложби и концерти.

Новият собственик е частно лице от Русия, което иска да запази архитектурния облик и да добави част за обитаване от семейството си. Сумата, която ще бъде инвестирана, все още не е ясна, но ще е достатъчна, за да възвърне сградата предишния си блясък, обясни още арх. Попов.

От вила „Щорк“, сградата ще придобие средиземноморско звучене като „Палацо Щорк“.

„Мотото на проекта е резултат от реализирането му – вила „Щорк“ да стане по-голяма и с по-богато съдържание, което е част от логичното развитие на сградата – кьошк, вила, палацо“, обясни арх. Попов.

Новият собственик е човек с желание да я реставрира, социализира и да я направи общодостъпна.

Тази постройка на брега на морето в Балчик, на тъй нареченото място с румънските вили, дълго време не е била поддържана. От нея са откраднати интересни каменни фрагменти.

Вилата е построена местен бял черупчест камък ( 1920 до 1926 г. ), преди лятната резиденция на румънската кралица Мария, за да бъде артистично средище и лятна школа за талантливи деца. Принадлежала е на едно от най-забележителните артистични семейства в Румъния от началото на 20 век – Фредерик и Цецилия Щорк. Била е украсена с произведения на собствениците, скулптури на Фредерик и стенописи на Цицилия.

„Изпълнението на тази вила ще бъде някакво отношение към всичко, което се случва наоколо“, заяви авторът на проекта, имайки предвид високите бетонни постройки в съседство.

По информация на вестник „Балчик“

Още по темата: НЕРАЗКАЗАНАТА ИСТОРИЯ НА ВИЛА “ЩОРК”