Изложба „Творчество и красота“ представя клуб „Хинап“

0
559

Казанската Св. Богородица – избродирана с пет цвята синци

Около 500 експоната представят в художествената галерия членовете на клуб “Хинап” в Балчик. Изложбата “Творчество и красота” е посветена на Седмия конгрес на Съюза на инвалидите в България и на Международния ден на хората в неравностойно положение.
Сред експонатите е Казанската Св.Богородица, избродирана с пет цвята синци. Иконата е с размери 32х42 см и без рамка тежи над килограм. Ирина Георгиева, която от 26 години живее в Белия град, е работила над ръкоделието почти три години. Иконата няма схема, шие се по контур, за лицето се използва ксерокопие или се рисува от художник, обяснява авторката. Рускинята от Новочеркаск е член на кръжока на златните ръце в родния си град.
Над 15 са авторите,предоставили свои ръчно изработени творби. Посетителите могат да разгледат изплетени на две куки шапки, пуловери, чанти, брошки. Интерес представляват и многото покривки и мильота. Сред експонатите е и картина върху камък, чийто автор е единственият мъж, участник в изложбата. В духа на наближаващите Коледни празници е елха, украсена с везани кърпички.
Някои от предметите, включени в изложбата, се продават с благотоворителна цел.
Експозицията ще продължи до средата на декември.

Снимка: Булфото