Двойно повече заявки за участие в предстоящия хоров фестивал

0
531

17  музикални формации са заявили участие за предстоящия от 6 до 10 юни Втори международен хоров фестивал „Черноморски звуци“  в Балчик. От Финландия, Румъния, Сърбия, Чехия, Литва, Гърция, Мексико и България са изпълнителите, които ще се изявяват на балчишка сцена през лятото.
Фолклор и съвременна финландска музика ще бъде представена от Смесения хор „Sommelo“. Скандинавското присъствие ще бъде допълнено и от Юха Холма – водещ финландски диригент. Той е автор на камерна и оркестрова музика и носител на различни отличия от международни конкурси.
На таз годишното издание обхватът на музикалните партитури е разширено с отварянето на фестивала към фолклорните хорове. В тази връзка участие е заявил и балчишкият хор „Добруджанки“ с ръководител Магдалена Христова.
Специален гост ще бъде и Катя Барулова, диригент на хора на Музикалното училище в Котел, от където също има заявен интерес към музикалното събитие. Барулова ще сподели богатия си опит от работата с млади гласове и ще ръководи ателието за народно пеене.
На второто издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ задължителен за изпълнение от всички участници е „Химн на Балчик“. От хоровете се очаква и да запеят две финландски партитури и една нова обработка на българска народна песен.

Заявили участие:

1. Смесен хор „Черноморски звуци“ – Балчик
2. Смесен хор „Sommelo“ – Финландия
3. Народен хор на НУФИ „Филип Кутев“ – Котел
4. Детски хор  „Niños Cantores de Uriangato” – Мексико
5. Детски хор „Rubinek“ –  Чехия
6. Детски хор“Fantasia“ – Румъния
7. Дамски камерен хор „Свети Йоан Златоуст“ – Варна
8. Смесен хор „Тракийска лира“ – Пазарджик
9. Смесен камерен хор „Lavirint“ – Сърбия
10. Женски вокален ансамбъл  „Cantilena“ – Литва
11. Камерна формация „Рила“ – Костенец
12. Детски хор „Smilte“ – Литва
13. Смесен хор  „Nea Raidestos” – Гърция
14. Смесен хор  “Gimnazijsko pevačko društvo 1838” – Сърбия
15. Академичен народен хор при АМТИИ – Пловдив
16  Народен хор „Добруджанки“ – Балчик
17. Камерен хор „Sveti StefanKralj Decanski“ – Сърбия

 

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци”  се провежда ежегодно през първата седмица на месец юни. Събитието съчетава състезателни, концертни и сътворчески инициативи, които са представени в зали и на открито, пред аудитория от различни възрастови и социални кръгове.

Организатор на форума е смесен хор „Черноморски звуци”, който си  поставя амбициозната задача да организира хорово събитие, с неповторима атмосфера и творчески климат, привлекателно за състави от Европа и цял свят.
Фестивалът се провежда с изключителното съдействие на Община Балчик и под патронажа на кмета на Община Балчик.