Вежди Рашидов: Жителите на Балчик не следва да плащат такса за вход в комплекс Двореца

0
1031

Във връзка с възможността гражданите на Балчик за безплатен достъп до архитектурно-парковия комплекс Дворец Балчик изразявам категорична позиция, че жителите на град Балчик не следва да заплащат такса за вход. Това каза от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на въпрос във връзка със създаденото гражданско недоволство в гр. Балчик срещу ръководството на СУ „Св. Климент Охридски” относно стопанисването на Двореца и Ботаническата градина, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Според министър Рашидов до този момент практиката винаги е била такава и това е предвидено при предложения на Софийския университет от министерството проект за споразумение. „Относно предоставянето на управление на Двореца Балчик на Община Балчик – такова решение е единствено в правомощията и компетенциите на Министерския съвет”, посочи Рашидов.

Според него Дворецът в Балчик става собственост на българската държава през 1948 г., като целта е да се създаде място за отдих и творчество на хора на изкуството, културата и науката в България. През 2000 г. е създаден архитектурно-парков комплекс Двореца. Към Министерство на културата през 2004 г. е преобразуван в Държавен културен институт. През 2002 г. архитектурно-парковият комплекс в Балчик е обявен за паметник на културата от национално значение, което означава, че управлението му следва да се осъществява в съответствие със Закона за културното наследство.

С решение на Министерски съвет от май 2010 г. имотът е предоставен за безвъзмездно управление на Министерство на културата за нуждите на Държавен културен институт-културен център – Дворец Балчик. Това решение е обжалвано от Софийския университет, но жалбата е отхвърлена от Върховния административен съд и решението на Министерски съвет е потвърдено – припомни министърът.

„След протести от страна на СУ по повод влязлото в сила съдебно решение Министерски съвет реши да предостави имота за съвместно управление на Министерство на културата и Софийския университет. Университетът получава права за управление на имота, а на Министерство на културата беше предоставен за управление сградният фонд. В продължение на 10 години Министерство на културата прави огромни инвестиции за възстановяване и поддържане на комплекса. Приходите се разпределяха поравно, а разходите бяха изцяло за сметка на Министерството на културата”, каза още Вежди Рашидвов.

По думите му в последните 10 години споровете между Министерството на културата и Софийския университет не стихват, възникналите проблеми не са преодолени. „Министерството на културата е сезирало многократно доклади за извършените нарушения от страна на СУ, от директора на Двореца. Министерството отправяше покани до СУ за организиране на среща с представители на Министерството на културата и представители на университета, на която да се обсъдят възникналите проблеми и тяхното предотвратяване. Вместо съдействие и конструктивен диалог, претенциите на университета ставаха все по-големи, отправят се неоснователни обвинения към Министерството на културата”, каза Рашидов.

„Откакто от 1948 г. Министерство на културата управлява Двореца на Балчик, винаги за министерството основната логика, по която сме работили и то много добре с Община Балчик, е че този дворец се намира в град Балчик и основната дейност на този дворец е да привличаме туристи. Въпреки всичко, заради университета, заради нашите студенти ние се отказахме след като спечелихме делото да създадем в Балчик не само дворец, който е паметник, а да създадем европейски център за млади хора, които да правят култура, за да може да има лятно време за туристи концерти, музика, изложби, балет, каквито и до днес има, защото вижте един кмет на Каварна при една добра политика направи Каварна значима туристическа дестинация”, заяви министърът на културата.

„Грехота е, когато имаме прекрасен дворец, който наистина го стопанисваме добре, защото това го е правило министерството, аз бих бил щастлив – ние сме длъжници на младите творци и България вече е в Европа и наистина да стане един център на духовността в Европа и да сме един добър двигател. Това ще привлече все повече туристи в Балчик, все повече дестинации ще има за туристи. Всяка минерална вода, всеки сандвич са пари, оставени в Балчик. Ние за това сме загрижени и затова казвам, че никога жителите на Балчик – това нещо не се е случвало с тях. За съжаление спорът е между новите стопани на градината и гражданите. Категорично сме за гражданите да имат свободния си достъп в собствения си град до собствения си паметник”, посочи министърът.

По информация на Агенция „Фокус“