Празник на гърнетата ‘2012

0
1417

Кулинарният фестивал на Добруджа

Празник на гърнета ‘2012 е кулинарен фестивал, който ще се проведе на 9 юни от 11 часа в село Зимница, община Крушари, Добричко. Той  е единствен по рода си в Добруджа, изключително наситен с гастрономически удоволствия и кулинарни изненади.

Уникалната по рода си инициативата за трети път ще събере участници от различни краища на Добруджа в малкото добруджанско село Зимница в търсене да запази и популяризира единствени за региона автентични кулинарни техники и ястия.
Вкусните добруджански гозби се поднасят в глинени съдове, чувени и тави. В кулинарната програма участват етносите на Добруджа – българи, турци, татари, цигани, липовани, румънци.
Празникът на гърнетата гозбите ще бъдат подредени на дълга 24 метрова трапеза, като кулинарната изложба – дегустация ще има конкурсен характер за фестивала.

На тазгодишния фестивал организаторите предвиждат да бъдат представени заешка капама, спаначени сърми с агнешко, ориз със сини сливи, пиле с булгур, тестени кръстачки, връзки, добруджанска пита, домашно приготвени овче кисело мляко, сирене и извара, празеник, качамак, петмез от диня, тиквен рачел, добруджанска каварма, сарбурма и джантък – татарски ястия, манаф учкур – турско ястие, малай – румънско ястие, пелмени – руско ястие и много други местни гозби.

Програмата на празника на гърнетата включва детска готварска работилница, в която деца от околните села и Крушари ще готвят. На празника ще присъства и екипът на Иван Звездев, като читалищни деятелки ще готвят за кулинарното шоу „Кухнята на Звездев”. Освен вкусни гозби за вкусовите рецептори наслада ще има и за слуха с фолклорни изпълнения на ансамбли, певчески и танцови групи от Добрич. Ковашкото ателие на братята майстори ковачи от Добрич – Мирослав и Георги Милеви също ще бъде на разположение на Празника на гърнетата.

Организаторите съобщават, че всеки, който желае да се присъедини като участник в кулинарния празник задължително трябва да отговоря на условието да се представи с домашно приготвено ястие, поднесено в глинено гърне, чувен или тава и подредено на общата трапеза. Ястията могат да бъдат от категория основни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.

Сред тазгодишните участници в кулинарния фестивал са заявили и читалищни групи от Балчик и село Гурково.

За повече информация