Заточиха съдии в края на града

0
1029

В залите гърми музика, а в тоалетната пуска само шефът

Темида в края на града. Така се шегуват зевзеците с Районния съд в Балчик, който от септември м.г. буквално е заточен. „Получи се нещо като  чешкия филм от соцепохата „Болница на края на града“, само дето става дума за правосъдие“, обясняват адвокати с чувство за хумор.

Магистратите бяха принудени спешно да напуснат Съдебната палата в центъра на Балчик, защото тя бе обявена за опасна. Така съдиите бяха настанени в частна сграда, която преди е била администрация на местното АПК. Незнайно обаче защо в същата опасна сграда продължава да се помещава служба „Домашен социален патронаж“. По този повод кметът на Балчик Николай Ангелов заяви пред „Стандарт“, че патронажът все още не е преместен, защото се изисква специфично помещение, тъй като трябва да има кухня, отговаряща на всички изисквания.“Сградата в действителност е опасна и тя ежеседмично се проверява от специалисти. Поискали сме от военното министерство да ни предостави столовата на бившето вече военно поделение“, обясни Ангелов.

Председателят на Районния съд Ивелина Велчева вече се е примирила с рокадата. „Благодарение на съдействието на тогавашния министър на правосъдието Маргарита Попова, която сега вече е вицепрезидент, и настойчивостта на председателя на Окръжен съд – Добрич, Енчо Енчев успяхме да влезем в сградата, която е собственост на ЕТ „Васил Григоров“. Тя е хубава, нова, като наемът се плаща от правосъдното министерство. Малко ни е тясно, но се справяме“, казва Велчева. Доказателство за това е фактът, че тя дели един кабинет с колегата си – зам.-председателя на съда Цонко Иванов. Парадоксално е, че от тавана на кабинета се лее музика. Така е и в коридорите на двата етажа, където съдът ползва помещения. На въпрос на „Стандарт“ звучи ли музика и в съдебната зала, Велчева е категорична – „Не. Само там няма музика, но това е решение на собственика“.
Адвокати обаче  се жалват, че екстрата „озвучени коридори“ само пречи на работата им. „Няма адвокатска стая, с колеги седим свити пред прозореца, а понякога ни се налага да четем дело от няколко тома“, обясняват защитниците. След посещението на репортер на „Стандарт“музиката в коридорите и кабинетите в съда вече е спряна, заявиха юристи.

Сред основните  недостатъци на модерната сграда, където се намира съдът, е и това, че ако човек слезе на автогарата, то не знае какъв автобус и на какъв интервал да ползва, за да стигне до палатата. Такситата пък твърдо прибират по пет лева за превоз от спирката на рейсовете до сградата на Темида.

Кметът Ангелов увери, че се подготвя нова транспортна схема за линиите в града и така ще бъдат пуснати по-начесто автобуси, които да стигат до съда. Към момента интервалът на движение е през 30 минути.
„Ако обаче отидете в съда, за да си издадете документ, колко по пет лв. за такси или пък по 30 мин на спирката ще загубите, тъй като в сградата няма разкрит офис на обслужващата институция банка и в намиращия се там банков офис вземат по-високи такси за различните услуги. А ако, не дай, Боже, пък на човек му е нужно някакво удостоверение от общината или данъчната служба, то тогава има слизане до центъра, връщане отново и т.н.“, обясняват хората в Балчик.
Парадоксите не свършват дотук. Димитър Стефанов от Добрич посетил съда заедно с адвоката си, където се намира и Службата по вписвания, за да уреди документи. Докато чакал, попитал къде е тоалетната. Оказало се, че не може да ползва такава в сградата, защото нямало чистачка и работещите в палатата сами си чистели санитарните помещения, затова за нуждите си трябва да получи разрешение от председателя на съда, разказа Стефанов.
Магистратите, които  работят в съдебната палата в Балчик, искрено се надяват сагата с работното им място най-после  да приключи през тази година, след като още през май 2011 г. правителството предостави за ползване на правосъдното министерство казарма в Балчик. За превръщането й в Съдебна палата обаче е необходим съществен ремонт. Надеждата е, че през тази година ще бъдат намерени нужните пари.
Виржиния Георгиева

Още царят обещал парцел в центъра

Сагата със съдебната палата в Балчик се точи вече няколко години. Още по време на правителството на Симеон Сакскобургготски бе определен парцел в центъра за Съдебна палата. Дори бе съборена част от местното читалище, а премиерът Сакскобургготски и министърът на правосъдието Меглена Тачева направиха първа копка. Кметът Ангелов пък положи крайъгълния камък – от открития в града храм на Кибела. Съдът получи и 5-годишно право на строеж, което още не е изтекло, но все още няма готов проект, казва съдия Велчева. От своя страна пък, председателят на Окръжен съд – Добрич, Енчо Енчев всяка година в отчетите си до министерството в раздел V „Сграден фонд и техническа обезпеченост на окръжен съд – Добрич и съдилищата от съдебния окръг“ пише: „Проблемът със сградата на Районния съд в Балчик продължава и до настоящия момент не е намерил своето разрешение. Все още не са предприети действия от страна на Министерство на правосъдието във връзка с договора, по силата на който е учредено безвъзмездно и безсрочно право на строеж за изграждане на съдебна палата в полза на Министерство на правосъдието върху общински недвижим имот в гр. Балчик, представляващ УПИ -XLIV, кв.89, с площ 767 кв. м“. Раздвижване по проекта за нов дом на Темида обаче няма.

Източник: Standartnews.com

Снимка: Вестник „Балчик“