Селекция филми от късометражния филмов фестивал „В Двореца“ прожектират на „Нощно кино в Четвъртък“ във Варна

0
486

Селекция къси филми от Международния Фестивал за Късометражни Филми „В Двореца” – Балчик ще бъде представена на прожекция от VI сезон на „Нощно Кино в Четвъртък” на Артин Вижън.  Прожекциите ще са на 5 януари от 21.00 във Фестивален и конгресен център – Варна.
В програмата присъстват интересни случки от Изтока, поведението на една майка, играта на едно дете, светлината зад мрачните облаци, надвиснали над света и други завладяващи истории. През този сезон на „Нощно кино в четвъртък” всяка първа прожекция от месеца ще представя селекции късометражни филми, участвали в Международният Фестивал за Късометражни Филми в Балчик.

Сред завладяващите истории от програмата е френският игрален филм “Любов за трима” на Киара Малта. Родена в Рим през 1977 г., Киара Малта се живее във Франция от 2002г. Създава филми, които трудно могат да бъдат класифицирани, и като форма и като език.Първият и филм “L`Isle”попада в конкурсната програма на фестивала в Клермон-Феран през 2000г. и е селектиран от няколко международни фестивали.

В програмата е включен и испанския игрален филм „Дисекция на една буря“ на режисьора Хулио Сото Гурпиде. В него се разказва историята на жена, наречена Д, която търси убежище от мъчителното минало в един санаториум сред планините. Натрапчивата мисъл, от която бяга, е смъртта. Но за Д смъртта е приела необичайна форма – собствената й коса. В санаториума Д се запознава с Директора и с други пациенти, които се чувстват обсебени от косите си. Наближава мощна буря и с нея изплуват и страховете от спомените, докато пациентите се готвят за последния удар на бурята. Дали тя ще донесе облекчението, което всички търсят, или разрушението, което Д очаква?

Цените на билетите са 6 лева, за учащи и пенсионери – 4 лева.