В Добрич откриха станция за зареждане на електромобили

0
769

Вероятно първата зарядна станция за електромобили край морето ще е в Балчик

Станцията е монтирана на бензиностанция „Атанасов Груп“ в кв. „Дружба 1“. Електроколонката е изградена от FULLCHARGER България, в партньорство с „Атанасов Груп“ ЕООД, предаде „Дарик“.

Договорът между двете фирми е за общо 20 зарядни станции, съобщи управителят на „Атанасов груп“ Атанас Атанасов.

„Намерението е те да бъдат разположени в синята зона на Добрич, в централната градска част, в големи транспортни компании, които ще инвестират в електромобили, на местата със засилен пътникопоток и в крайморските общини,“ обясни Атанасов.

По думите му вероятно още тази година зарядна станция ще бъде открита в Балчик.

„Изграждането на зарядна инфраструктура е от първостепенно значение, тъй като това ще вдъхне сигурност у потребителите,“ посочи Весела Шаранкова, изпълнителен директор на FULLCHARGER България, която присъства на отриването в Добрич.

Според последните проучвания до 2020 година електромобилите ще представляват над 10 % от общия автомобилен парк в ЕС.

Навлизането на електромобилите по пътищата на Европа ще бъде по-засилено в края на тази и в началото на следващата година, тъй като започва серийно производство от страна на повечето производители, което ще намали и цените им.

Както е известно електромобилите са много икономични. Изчисления показват, че собствениците на електромобили ще изхарчат 8 лева за изминаване на 100 км.

При зареждане с бензин разходите за същото разстояние са около 20 лева, а с дизел – около 18 лева. Освен това електромобилите не хабят излишна енергия, докато чакат на светофари и попадат в задръствания.

Те са с нулеви вредни емисии, а батериите им са рециклиращи се, съдържат ценни метали, които намират многократно приложение.

Повече информация за алтернативните превозни средства: www.elektromobili.bg и www.ecars.bg

На снимката: Ford Focus Electric, Автосалон Женева ‘2012