Творби на Дечко Узунов за първи път в Балчик

0
993

На 5-ти октомври, от 18.00 часа в Галерия „Тихото гнездо“, на ДКЦ „КИ Двореца“, Балчик

се открива

изложбата „ДЕЧКО УЗУНОВ – АКВАРЕЛ”

представена от Общински културен институт Галерия-музей „Дечко Узунов”, София

Изложбата показва 20 уникални акварелни творби на Dechko Uzunov, BalchikДечко Узунов и представлява селекция от любимите теми на изключителния художник – пейзажи и голо тяло.

Професор, Академик, Ректор на Художествената академия, Директор на Националната художествена галерия, Председател на Съюза на българските художници, Почетен член на чуждестранни академии, Почетен председател на AIAP /Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО/, носител на множество високи национални и международни отличия и награди, Дечко Узунов е уникален творец в полето на европейската култура.

През 1999 г. ЮНЕСКО обяви Дечко Узунов за Световна личност на годината по повод 100 годишнината от рождението на художника, с което беше достойно отбелязано мястото на българския творец и заслугите му към световната цивилизация.

Настоящата изложба ни подарява един месец ежедневно съприкосновение с творчеството на един велик художник. Нежността на неговите акварели ще ни донесе вдъхновение, ведрост и любов.

ДКИ „КЦ Двореца“ ви кани на откриването на изложбата, на което ще присъства Боряна Павлова, Директор на Галерия-музей „Дечко Узунов”, София.

„За пръв път подобна изложба гостува в нашата галерия. Дечко Узунов не е излаган досега в този регион. Вярвам, че това е само началото на сътрудничеството ни с Общински културен институт Галерия-музей „Дечко Узунов“, София. Още отсега мога да заявя, че при конструирането на културния ни календар, водещо ще бъде качеството на културните продукти. Стремежът ни е Държавният културен институт да се превърне в действителен, действащ и запомнящ се с културните си прояви център.“
Жени Михайлова, Директор, ДКИ „КЦ Двореца“:

***

«Една от чертите на нашето изкуство, както и музиката, е международния му характер. Чрез него народите по-лесно постигат културно и духовно сближение.»
Дечко Узунов пред Ротари клуб 1936 г.

«Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов… Допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции…» проф. Аксиния Джурова