Туристите ще могат да следят „на живо“ времето в Белия град

0
820

Туристите, които искат да посетят „Двореца“ в Балчик, ще могат да следят „на живо“ през новата година за метеорологичните условия в архитектурно-парковия комплекс, съобщи директорът на институцията Ивелина Радиловa.

Автоматична метеорологична станция в комплекса вече измерва не само температурата на въздуха, но и силата на вятъра, количеството на влагата и валежите.

Метеоклетката е част от любителска мрежа за метеорологични наблюдения и по интернет туристите ще могат в реално време да проследят показанията преди да решат дали да тръгнат на екскурзия, поясни Радилова.
По думите й през идващата година туристите ще могат да „усетят“ времето с уебкамера и в сайта на архитектурно-парковия комплекс. Микроклиматът в Балчик е много специфичен заради релефа, който на практика разделя града на две зони. На платото винаги е по-ветровито, а на морския бряг – тихо.
Затова информацията за конкретните метеорологични данни в архитектурно-парковия комплекс в реално време ще бъде много полезна за туристите, коментира директорът на държавния културен институт. „Двореца“, който е бивша лятна резиденция на румънската кралица Мария, е сред стоте национални туристически обекта.

Комплексът е изграден през двайсетте години на миналия век по проект на италианските архитекти Америго и Агустино и швейцарския градинар Жул Жани.

По информация на: actualno.com