Старт на агитацията

0
501

С кандидат за кмет пред дома си осъмнаха много балчиклии днес – 23 октомври. От тази дата в продължение на месец кандидатите за предстоящия на 23 октомври вот имат право да провеждат агитация.
По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите от партии и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали,  на които задължително се отбелязва от чие име се издава. Всеки агитационен материал трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10% от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.  Агитационните материали се поставят на определени от кмета на общината места. Забранено е използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация, както и провеждането на предизборна агитация на работните места от лица на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации. Забранена е предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.
Ангажимент на кметовете е да се премахват или изземат поставените в нарушение агитационни материали. В срок до три дни след изборния ден или след балотажа партиите, коалициите и инициативните комитети премахват поставените от тях агитационни материали.
На изборите на 23 октомври 2011 г. ще се гласува със знак „Х“ с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа, който изразява по еднозначен начин вота на избирателя.