Национален фолклорен фестивал “Море от ритми”

0
474

Национален фолклорен фестивал “Море от ритми” стартира за първа година днес с дефиле от 15.00 часа на откритата сцена на пл. “21 септември” в Балчик.
Фестивалът е с конкурсен характер обособен в два раздела – автентичен и обработен фолклор. В първия – участниците ще представят минимум две хора, като всяко от тях ще показва от коя фолклорна област на България е или ще изразява традиционни български народни обичаи или празници. В раздел обработен фолклор участниците ще представят блок програма. По време на фестивала ще се проведе и конкурс за мъжка и дамска носия.
Журито на фестивала е в състав: проф. Даниела Дженева – директор на ансамбъл “Тракия” и ръководител на катедра “Хореография” към АМТИИ, доц. д-р Антон Андонов – балетмайстор и преподавател и проф. Георг Краев – известен специалист в областта на фолклорната култура и преподавател в НБУ.
Идеята  на националния фолклорен фестивал “Море от ритми” е да се популяризира българския фолклор, да се съхраняват и развиват фолклорните традиции в България. Реализирането на фестивала има за цел да бъде посредник за обмен на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорните изпълнители.
Организатори на НФФ “Море от ритми” е читалище “Васил Левски – 1959” и община Балчик и се провежда под патронажа на кмета – Николай Ангелов.