Скандал с фестивала в Балчик

0
1047

Веско Пантелеев Ешкенази и брат му Мартин вече не са организатори

За съжаление на меломаните фестивалът „Дни на класиката в Балчик“ (Balchik Classic Days) тази година ще бъде без досегашните организатори Веско Пантелеев Ешкенази и Мартин Пантелеев.  Световноизвестният цигулар, концертмайстор на Кралския Концертгебау и брат му, прочут диригент, създадоха форума и станаха неговите мотори, но сега тихомълком бяха отстранени от общинарите. Чиновниците не са уведомили нито Веско, нито Мартин, че ще правят пак феста и тихомълком поканили участници. Сега серията от класически концерти, които се провеждат  на открито в Двореца в Балчик и бързо станаха в едно от най-артистичните морски музикални събития на лятото, пак ще ги има и то под същото име. Но братятата Мартин Пантелеев и Веско Пантелеев Ешкенази са огорчени от некоректното отношение и не искат имената им да бъдат свързвани повече с феста. Затова са решили и публично да обявят позицията си и публиката да знае, че те нямат общо с настоящия музикален форум.

Идеята за феста се заражда преди 3 години, когато Веско и Мартин са в Балчик за един концерт на открито в Двореца.  Тогава двамата планират с общината следващата година да направят фестивал, стават партньори. През лятото на 2010 г. се провежда първото издание на Bаlchik Classic Days. Гостуват изпълнители от Германия, Америка, прочути български класически и джаз  музиканти. През 2011 Мартин Пантелеев и Веско Пантелеев Ешкенази  продължават  сътрудничеството с общината в Балчик и правят 2-и фестивал. Идват артисти  като Ласло Феньо, който е германски челист от световна класа, пианистът Дерек Хан от Америка, Хилда Казасян, Акага, българският пианист Людмил Ангелов, Берлински солисти. Участват и братята Ешкенази. Легендарният пианист и основател на Филхармония на нациите професор Юстус Франц също е едно от величията, които пристигат в Балчик и очароват публиката. Благодарение на усилията на Веско и Мартин Софийска Филхармония за първи път свири на живо в Балчик. Разбираемо е, че звездите от световната музика се появяват в красивото ни малко морското градче заради братята Ешкенази, заради таланта, известността и репутацията им. Сега са поканени български изпълнители, които вероятно също са много добри, но международното участие определено няма да бъде същото.

Остава отворен въпросът защо двама талантливи музиканти, които работят за каузата на България и славят страната ни по света, са отстранени от фестивала, който те самите са създали? И защо работещ и вече утвърден форум е трябвало да се променя, при положение че само за две години стана едно от най-престижните арт събития?

Братята са разочаровани от отношението. Снимка: Никола Ончев

По информация на: Dartnews.bg