С прожекцията на „Татко снима мръсни филми“ откриват утре 10-ото юбилейно издание на филм феста „В Двореца“

0
698

10- ото издание на фестивала за късометражно кино  „В Двореца” ще се състои между 29 юни и 7 юли, паралелно във Варна и Балчик.

Стартът ще бъде даден утрешното вечерното прожектирана на българската документална лента –    „Татко снима мръсни филми“.

Фестивалът представя най-новите международни тенденции на работа в областта на късометражното кино и дигиталните медии. През изминалите девет години форума променя не само разбиранията ни за кино, но и създаде специален фестивален облик на Балчик и Двореца.

„Предстоящото Десето юбилейно издание на фестивала за първа година ще се проведе и в град Варна, но достойно ще защити постигнатото досега, като предложи богата и уникална филмова програма и серия от инициативи и съпътстващи събития, интересни за широката публика и полезни за всеки млад кино професионалист“, споделя директорът на фестивала Цанко Василев.

Традиционно ядрото на Фестивала съставляват състезателните програми (международна и национална), съпътствани от различни специални прожекции. Филмовата секция през 2012 година ще представи около 150 кратки филми от България и света, разпределени в тематични блокове. Програмата ще включи голям процент европейски заглавия, като всеки филмов блок съдържа поне един филм от страни с нисък аудио-визуален капацитет. 85% от състезаващите се филми ще бъдат премиерни за България, а 30% от тях ще имат своята световна премиера на МФКК “В Двореца”. Общият награден фонд, който ще бъде разпределен по различните състезателни категории е 10 000 евро.

Общо 500 филма от цял свят ще бъдат представени в рамките на юбилейното десето издание на Международния фестивал за късометражни филми. Освен конкурсните програми, в които ще се състезават повече от 150 заглавия, зрителите ще имат възможност да видят и няколко паралелни селекции, подготвени специално за юбилея, обясни директорът на фестивала Цанко Василев.

„Нарочно сме поканили седем световни купувачи за големи телевизии и канали за разпространение на късометражно кино. Миналата година ние го направихме за първи път и успяхме да продадем 12 процента от филмовата си програма, включително и два български късометражни филма“, допълва Цанко Василев.

Тази година в конкурсната програма има 40 процента световни премиери и световната индустрия, която идва у нас за фестивала, тази година ще има шанс да види нещо, което досега не е виждала, обясни още Василев.

„Това са филми на млади хора и това е нашата цел и амбиция – да ги срещнем със световната индустрия, с представители на големи фестивали, които да ги селектират и да ги поканят още на място за участие“, допълни Цанко Василев.

Фестивалът ще включи и отделна сесия за финансиране на филмови проекти в България. Десет от тях ще бъдат подкрепени със сумата от 2500 лева, обясниха още организаторите.

Филмовата програма

Билети за фестивала

Всички прожекции в “Каменна зала” на ДКИ-КЦ “Двореца”, Балчик са безплатни. Достъпът до комплекса се регулира от администрацията на ДКИ-КЦ “Двореца” и Университетски ботанически градини и е на цена от 10 лв. за цял ден.