Близо 500 балчиклии се включиха в Националния протест срещу монополите

0
667

проtest1Националният мирен протест срещу монополите с днешна дата – 24 февруари събра и балчиклии, въпреки мъгливото време. Близо 500 човека се включиха в шествието, което тръгна от паркинга на супермаркет „Аквилон“ по маршрута на автобусна линия 3 за да се слее със събралото се гражданство на централния площад „21-ви септември“. Протестът бе огласен от сирени, свирки, вувузели и скандирания: „Искаме промяна!“, „Мафия!“, „Не на монополите!“. Много балчиклии предпочетоха да се включат само с усмивка и „Браво!“, надничащи от работните си места или през прозорците на домовете си.

protest2
Биляна Петрова – един от организаторите на протеста в социалната мрежа изчете внесената декларация с искания, към която се присъединяват гражданите на протестиращите 50 града в страната днес. Сред исканията са: национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция, разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика, търсене на отговорност на подписалите ги лица, да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК, конкретна, прозрачна и последователна политика за развитие на ВЕИ инсталации в дългосрочен план, преразглеждане на чл.69 от конституция на Република България. (чл.69 – „Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание“.) и др.
protest3
На днешния мирен протест микрофонът и трибуната бяха свободни за изказване от гражданите, които споделиха недоволства не само срещу енергийните монополи, но и засегнаха проблеми с ВиК и емиграцията на младите. Други изказаха упреци към самите себе си за това, че са допуснали да се случи това и че техните деца се нагърбват с решаването на проблемите. Коментира се и начина на управление от съществуващите парити и затова, че управниците трябва да са финансово обезпечени със стабилни доходи и подобаващ образователен ценз за да заемат длъжности като общински съветници, кметове и депутати.

Снимки от протестa в Балчик

За предстоящите събития и за коментари може да бъде следена темата във фейсбук на адрес