Дворец и Ботаническа градина

0
1918

Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик е един от 100 – те Национални туристически обекта. В него са включени два основни елемента – сграден фонд и парк, като част от парка е превърнат в научна ботаническа градина, стопанисвана от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Дворецът в Балчик е бившата резиденция на румънската кралица Мария, строен през 1924 година. Паркът е наситен от вили, каменни зидове, цветни алеи, чешми, водни огледала, водопади и много приятни кътове за отдих.
Вилите “Моара”, “Избънда”, “Сюита”, “Гутман”, “Принц Николай” и “Залез” от времето на Мария са превърнати в атрактивна леглова база, която позволява неповторимо изживяване за отдих в Двореца. За удобство и добро настроение архитектурно-парковият комплекс  разполага с ресторанти –  “Корона” и “Воденица”, кафе “Лилия” и „Магнолия“, а за ценителите е избата на елитна винарна предлагаща червена напитка по вкуса на кралица Мария.

Неизменна част от комплекса е Ботаническата градина, основана от академик Даки Йорданов през 1955 година.
Колекцията от растителни видове, донесени от цял свят, е разположена на площ от 65 дка. Общият брой на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2 500 броя от  85 семейства и 800 рода.
Една от най-големите атракции е колекцията от гигантски кактуси, растящи на открито от април до октомври. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако. Сукулентите са представени с над 600 екземпляра.
Ботаническата градина в Балчик е също и единствената градина у нас, която изгражда и развива специални алеи за хора с двигателни и зрителни затруднения. Там незрящите могат да се запознаят с растенията посредством специални табели, написани с брайлово писмо и да добият пълноценни впечатления от градината.