Нови атракции ще има в ”Двореца” в Балчик

0
750

balchik the palaceНови атракции ще привличат туристите в архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик, съобщи директорът на културния институт Жени Михайлова за началото на строителните работи по проекта „Трансгранично градинско изкуство по Черноморското крайбрежие“, цитирана от БТА.

В съвместните инициативи с община Текиргьол, университета „Овидиус“ в Констанца и Университетската ботаническа градина в Балчик ще бъдат вложени 1 500 000 евро от Програмата за трансгранично сътрудничество: Румъния-България – 2007-2013 година.

В културния център ще бъде изградена нова галерия за скулптури – „Тунела“, а залите в бившата резиденция на румънската кралица Мария – „Тихото гнездо“, ще бъдат ремонтирани, ще бъдат доставени нови постаменти за художествени изложби.

В Университетската ботаническа градина ще бъде изградена нова тропическа оранжерия на площ от 150 квадратни метра, информира Вера Демирева от парка. Във водните площи на оранжерията ще разцъфти най-голямата водна лилия – „Виктория регия“, чиято „родина“ е река Амазонка, разказаха градинарите.

Сред новите атракции ще бъде и Висяща градина, с която ще бъдат укрепени скатове в парка. В рамките на проекта ще бъде изградена ферма за компостиране на растителни отпадъци, напоителна система, канализация и други.

Част от обектите на трансграничното градинско изкуство ще бъдат достъпни още през новия туристически сезон, а всички трябва да бъдат завършени до началото на 2015 година.

Снимка: Balchik.com