Накитите на българката – традиции в нов облик

0
1620

ДКИ КЦ  „Двореца“- Балчик, Етнографска къща Балчик и група художници- приложници, майстори на български художествени занаяти от Варна и региона представят изложба

„НАКИТИТЕ НА БЪЛГАРКАТА- ТРАДИЦИИ В НОВ ОБЛИК“

Откриване 9 юни (петък) от 19:00 ч

Галерия „ТУНЕЛА“ на ДКИ КЦ „ДВОРЕЦА“

 Изложбата ще представи автентична експозиция с традиционни накити  и носии на българката от Добруджанската етническа територия. Реплики-ювелирно изкуство от епохата Българското възраждане  и интерпретация на българския фолклор в накити със съвременен модерен дизайн.  Посетителите ще видят атрактивна колекция, изработка на накити –уникати от български майстори. Бижута от естествена кожа- филигранна декорация, атрактивни бижута от рог,  бижута-витражно стъкло и кристал, шалове и аксесоари от естествена вълна -днес задължителен елемент в облеклото  на модерната, елегантна българка, жена със стил и индивидуалност.

Предоставените от „Етнографска къща Балчик“  женски носии и украси –  трепки, прочелници, пафти, колан  и гривни са  автентичн. Красивите стари български носии и  накити се превръщат в разказвачи за живота на възрожденските българи.

Варненските майстори на художествени занаяти, които носят духа на отминали епохи и новаторството на нашето съвремие, представят в настоящата изложба своето творчество. Творбите носят посланието на древните занаяти, запазили са тайната сила на въздействие – естествени материали, ръчна изработка, вложена позитивна енергия. Топлината и вълшебната сила на майсторите, усещането за магичната нишка от сърцето към сръчността на ръцете, прелива в свободата на творческия дух.

Автори: Фамилия Фотевиобработка на кожа, уникати бижута и аксесоари

Хари Борисов – бижута, ювелирна колекция рог и седеф

 Диана Раданова – авторски бижута от топено стъкло.

Веселинка Кръстева  – аксесоари, накити от вълна-плъсти, филц

Силвия Стоянова – аксесоари, накити от вълна-плъсти, филц.

 Експозицията е подредена в Галерия  „ТУНЕЛА“, вила „ТИХОТО ГНЕЗДО“ на  ДКИ КЦ „ДВОРЕЦА“ и ще остане там до 24 юни.