Над 2000 души се включиха в гражданския протест „Върнете Двореца на Балчик!”

0
1130

На 20 май блокираме ефективно входовете на Двореца

Над 2000 души днес протестираха пред вратите на Ботаническата градина в Балчик, защитавайки правото си на свободен достъп до Двореца и желанието за връщането му за управление от община Балчик.  Подготвена бе за връчване от Инициативния комнитет на протеста петиция до ректора на СУ „Св. Климент Охридски”, но не бе намерен представител на Ботаническата градина в Балчик за да бъде връчена.

Кметът на Балчик Николай Ангелов се обърна към съгражданите си с думите, че единственото справедливо решение е община Балчик да поеме управлението на Двореца, и че той ще направи всичко възможно Двореца да е на Балчик и да бъде културен център.

Позиция на протестна трибуна изрази и председателят на общинския съвет Виктор Лучиянов, който публично свали титлата на д-р Косев, като го нарече „Печелбар Косев”. Ако до 18 май няма отговор, Лучиянов призова отново да бъдем единни на 20 май, когато ще бъдат блокирани ефективно всички входове на Двореца.

Решението на СУ за вход от 10 лв. за балчиклии , надигна вълна и сред творческите среди, чийто изяви са свързани с Двореца. Валентина Георгиева  – диригент на смесен хор „Черноморски звуци” , коментира че това решение би блокирало предстоящия в началото на юни Втори Международен хоров фестивал в Балчик. Тогава се очаква да пристигнат 600 души от  8 държави. Своя принос в протеста даде и директорът на Фестивала за късометражно кино Цанко Василев, който е силно обезпокоен за нормалното протичане на Десетото – Юбилейно издание на филм феста през летните месеци и как то ще бъде достъпно за публиката.

Своя петиция за свободен достъп до Двореца декларира и председателят на чужденците със статут на постоянно пребиваващи в страната и живеещи в община Балчик, които искат решаването на проблема. В подкрепа се изказа и представител на туристическа агенция Tural.

Скандирания „Косев, вън от храма!”, „Балчик си иска Двореца!”,  и „Върнете Двореца на Балчик!” са само малка част от скандиранията и лозунгите на хората дошли на протеста да изразят гражданската си позиция и право.

За пръв път балчиклии показаха, че могат да бъдат единни и силни в исканията си. Нека бъдем единни  до края!

Снимки от Гражданския протест