На 21 септември честваме възвръщането на Балчик в пределите на България

0
633

С церемония по издигане на националния флаг и знамето на Община Балчик в 10.30ч. утре ще започне празничната програма по повод 72-та годишнина от възвръщането на Балчик в пределите на България.
Тържеството на площад „21 септември“ ще бъде уважено от представителна част на ВМС и Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част на Българската армия, който по-късно ще изнесе концерт в центъра на града.

72 години от възвръщането на Балчик в пределите на България на 21 септември 1940г.
На 21 септември 2012 г. се навършват 72 години от освобождението на град Балчик от румънска окупация  и възвръщането му в пределите на България, по силата на Крайовската спогодба.
На 21 септември 1940 г. генерал-лейтенант Георги Попов – командир на Трета българска армия, освобождава Балчик. Kрайовският договор (07.09.1940 г.) възстановява границата между България и Румъния до 1913 г. След четвъртвековна окупация Южна Добруджа се присъединява към Отечеството. По думите на очевидците на този ден целият град е едно
разлюляно море от възторг. Дните около подписването на Крайовския договор, възвърнал Южна Добруджа отново на България, и посрещането на българските войски са най-паметните и значими събития в новата история на нашия град. 21 септември е Ден за почит пред паметта на  героите, отдали живота си за нашата свобода, и добруджанци, пожертвали себе си в името на Отечеството.