29 юни – 7 юли: 10-ти Международен филмов фестивал за късометражно кино „In the Palace“

0
1237

Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца“ в Балчик е най-големия филмов форум в България, където се представят филми от всички стилове и жанрове с дължина до 45 минути. Основан през 2003 година, Фестивалът прерасна от състезателен форум за студентски филми в най-големият и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона.
Основна цел на Фестивала е да представи и допринесе за развитието на съвременното филмово изкуство в България, Европа и света, като създава благоприятна среда и платформа за изява на млади филмови творци и доказани професионалисти.
За 2010 година в конкуренция бяха над 4000 заглавия, а сред специалните гости бе носителят на 31 филмови награди проф. Кшищоф Зануси, който проведе 72-часов майсторски клас с най-талантливите млади професионалисти.
През годините на фестивала са присъствали както изтъкнати български филмови дейци, така и много представители на киноизкуството от световна величина като полският режисьор Кшищов Зануси, продуцентът и бивш ръководител на компанията „Туентиът сенчъри фокс“ Санди Либерсън, отличеният с „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий Пиер Бисмут, легендарният британски продуцент Бари Хенсън, Линда О. Олшевски, селекционен изпълнителен директор за екранно разпространение на Oscar Short от Канада, Молгожата Потоцка – актриса, филмов режисьор и продуцент от Полшаи и др.
Международният фестивал за късометражно кино „В ДВОРЕЦА” се организира от фондация „Формат СФФ” и Читалище „Вещина” в партньорство и с подкрепата на Община Балчик, Министерство на културата, Национален филмов център, и ДКИ-КЦ „Двореца”, и е първият и единствен фестивал за късометражно кино в България, финансиран от Програма МЕДИА на Европейския съюз.

Уебсайт на фестивала: www.inthepalace.com