Бойко Борисов преряза лентата на пречиствателна станция в Балчик

0
718

Министър председателят Бойко Борисов, заедно с министрите на Околната среда и водите Нона Караджова,  и на Регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова  прерязаха днес лентата на Градската пречиствателна станция за отпадни води в Балчик.

Преди това присъстващите бяха благословени от отец Стратия и отец Георги.От името на гражданите на Балчик благодарност към правителството поднесе вр.и.д. кмет Митко Петров.Той припомни, че пречиствателната станция е част от един от най-големите проекти, реализирани някога в града, като в него влизат 96 км. изцяло подменена водоснабдителна и канализационна мрежа, изцяло асфалтирана след това улична мрежа с новоизградени бордюри и тротоари и зелени площи.

Министърът на Околната среда и водите Нона Караджова призна, че преди две години- през септември 2009 година, тя е била отчаяна от състоянието на проекта и най-вече на разкопания град и е била изправена пред две възможности- да се прекрати проекта или да се продължи. Избран е вторият вариант, проведени са нови преговори, сменени са изпълнителите и сега в резултат на въвеждането в експлоатация на пречиствателната станция се предотвратява изхвърлянето на 20 милиона кубични метра отпадни води в Черно море.

Така Балчик ще стане градът с един от най-чистите плажове. Стойността на целия проект е 42 млн. лв, като 30 млн. са европейски пари, а 12 млн. са осигурени от правителството.

Информация на радио „Добруджа“
Снимка: БГНЕС