Храм на Кибела

0
3327

Храмът на Богинята майка – Кибела в Балчик е единственият открит и запазен елинистичен храм не само в България, но и на Балканите.

Античният храм на “Понтийската Майка на боговете – Кибела” е открит през април 2007 година при строителни дейности на частен имот в крайбрежната зона на града. В последствие научен екип от археолози от Варна и Балчик проучват и изучават храма, който е строен през елинистическата епоха в периода 280-260 г. пр. Хр.

Смята се, че е бил действащ храм в продължение на 700 години, където са се извършвали ритуали дори и след въвеждането на християнството като религия – цели сто години. За това свидетелстват множеството материали, сред които голяма част писмени надписи на гръцки език.

Много са и откритите изображения на Великата Майка на боговете – Кибела. Тя е изобразена в дълго наметало, седнала на трон и държаща жезъл в лява ръка, а в скута и лежащ лъв. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка на планините, горите и зверовете. Богинята обединява в себе си двата пола, в знак на това нейните жреци – гали, сами се скопявали.

Храмът е разрушен вследствие на пожар, възникнал през 378 г., когато земите в района са били разграбвани и опожарявани от готите.

През 544 г. крайбрежието на Дионисополис е ударено от огромна морска вълна. Тя предизвиква свлачище на земна маса от околните хълмове, която е засипва храма и го е запечатава плътно.

Днес храмът на Кибела е обявен за Национален паметник на културата, който тепърва предстои да бъде укрепен и представен като културно-историческа дестинация в България.

Работно време на Исторически музей Балчик

За посетители

Преди обяд: 09:00 – 12:00 часа

След обяд: 13:00 – 17:00 часа

Почивен ден Неделя

Цени на билетите

Вход за лица до 7 години – безплатно

Вход за лица от 7 до 18 години, студенти и пенсионери – 1.00 лв.

Вход за лица над 18 години – 5.00 лв.

Беседа – 5.00 лв. – тематичa

– 2.00 лв. – обща

Address: гр. Балчик 9600, ул. “Димитър Желев” №2

Website: www.museumbalchik.com

Phone: +359 879 99 89 40 – Радостина Енчева – директор