Балчик – град с история и богато културно наследство

0
2389

История и културно наследство са преплетени и в най-малките детайли на Балчик. Това са незаличими факти, в които може да се огледа всеки един решил да посети Белия град. Нима не искате да видите обитаеми къщи на повече от 100 години, чешми със студена вода, където според легендата, всеки незадомен мъж ако пие остава в Балчик, 150 годишен калдъръм по улица Яворов, Двореца на кралица Мария, античният храм на понтийската Майка на боговете – Кибела и много други интересни артефакти?

Скука ли казвате, че е посещението в музеи, галерии, манастири и въобще паметници на културата?! Уверяваме Ви, че това даже не може и да си го помислите за Балчик. 2600 годишна история няма как да бъде скучна, а само да се потапяте от една епоха към друга. Накратко: Балчик – Земя на седем цивилизации!

Историческият музей в Балчик съхранява повече от 20 000 движими културни ценности, които са част от културното наследство на България. Още за времето си, през 30-те години на XIX век, той е превъзхожда дори румънските музейни експозиции. От създаването на музея до днес на територията на община Балчик се извършват множество археологически проучвания, разкопки и сондажи, между които и на обекти с национално значение като: късноантичната крепост в кв. „Хоризонт”, селището в местността „Дженни баир”, средновековния биритуален некропол на територията на авиобаза – Балчик, античната надгробна могила в местността „Таушан тепе”, античния храм на Понтийската майка на боговете – Кибела и др.

Внушаващо, но факт е, че Художествената галерия в Балчик е първата, която отваря врати за цяла Южна Добруджа. През 1937 година е представена първата експозиция от десетки живописни творби с основна тема “Балчик и черноморското крайбрежие”. Имена като Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Атанас Михов, Бенчо Обрешков, Цанко Лавренов, Иван Ненов, Стоян Венев, Ненчо Балкански, Светлин Русев, Едмонд Демерджиян, Иван Чернев, Цветан Казанджиев, Греди Асса и много други – намират място в изложбените зали на Художествената галерия. Интересен акцент е колекция от 14 живописни платна, дело на 11 румънски художници, рисували Балчик по време на окупацията на Добруджа.

Културното наследство на Балчик и региона е представено в съществуващия Етнографски музей и Възрожденски комплекс, които не са за подценяване. Реставрирана красива възрожденска къща от 60-те години на XIX век е уютно място за представяне на експонати свързани с бита и поминъка на балчиклии. По своята същност Възрожденския комплекс представлява Взаимно училище пресъздаващо учебния процес от времето на Възраждането и църковен храм “Св. Николай” изграден през 1845 г.

Само на 10 км от Балчик в покрайнините на село Оброчище се намира т.нар. Текето. То представлява двуобреден молитвен дом на мюсюлманския светец Акязълъ баба и на неговия християнски двойник Св. Атанас. Вярва се, че някога там е имало манастир, превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а св. Атанас бил убит от турците, за да защити своята вяра.

Успяхте ли да изберете своята културна дестинация? Ако все още се колебаете и сте раздвоени как да подредите своята историко-културна обиколка, можете да получите повече информация за забележителностите в региона тук – Забележителности