Балчик – притегателен център за всички видове изкуства

0
1504

Балчик е град, богат на културни прояви през цялата година. Затова ние ще Ви информираме своевременно за всички предстоящи събития, които биха представлявали интерес за Вас. Изкуството няма начало и край, но в случая ще акцентираме само на някои ключови събития, които са се превърнали не само в традиция, но и като емблема за Балчик.

Белият град е сцена за изява на многобройни културни прояви от местен, национален и международен характер. Много са творческите области намиращи място за реализация в Балчик – фотография, музика, танци, изобразително изкуство, кинематография, пеене, фолклор, театър и пр.

Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца“ в Балчик е най-големият филмов форум в България, където се представят филми от всички жанрове с дължина до 45 минути. Участие заявяват автори от 40 държави с повече от 4500 филмови заглавия, а близо 500 човека завладени от късометражното кино и мулти-медийните продукти присъстват на фестивала. По време на провеждането му, Балчик се превръща в студентски град и придобива изключително младежки облик на фона на хилядолетната си история.

Не по-малко атрактивен с авангардното си мислене е фестивалът „Процес – пространство“, който се реализира в Белия град вече близо 20 години. Програмата залага на разнообразни уъркшопове, демонстрации, презентации и пърформанси, а голяма част от реализираните творби остават във фонда на Художествената галерия в Балчик. Ежегодно участниците изненадват с интересни и нетрадиционни инсталации и творби, които ярко остават в съзнанието на зрителя и непременно трябва да се видят – бродиране на бетонни плочки, послания написани от бисквити, инсталации върху сгради, чудовища от кашони имитиращи местни обекти и пр. Много често в произведенията, участници са и самите жители и гости на града.

Голям принос за фестивалния дух и емоция в Балчик е провеждащият се ежегодно Международен детски фестивал – „Усмивките на морето“. Повече от 1000 деца показват на голяма сцена своите артистични заложби – пеят, танцуват, рисуват, дефилират по улиците на града, но най-вече се забавляват в общуването със своите международни приятели. Образно казано, градът се вдетинява и започва да пулсира с хилядите детски усмивки и творчески заложби!

Многобройни са пленерите, които обединяват художници не само от страната, но и от цял свят. Неизменно завинаги Балчик остава запечатан на техните платна с усещане за средиземноморие, което безспорно излъчва Белия град. Пленери с доказано присъствие са „Художници, Балчик, Любов“, „Европейски хоризонти“ и др.

Утвърдил се в културната програма е и фотографският пленер, където фотографи от цяла България запечатват Балчик през различните му природни състояния и снимките се превръщат в една своевременна реклама за града. Всеки въоръжен с фотоапарат може да опознай калдъръмените улички, старинните къщи, живописните изгледи към морето и града и да запечата спомени и емоции за цял живот.

От 2010 година Балчик е град на класическата музика, когато се проведе за първа година „Balchik classic days“, събрал на едно място имена като Христина Ангелакова, Веско Ешкенази, Дерек Хан, Ласло Феньо. До професионализма на тези виртуози могат да се докоснат много музиканти, които се включат към паралелно провеждащите се майсторски класове по време на фестивала.Изберете своето творческо призвание и жанр и станете част от него, дори само като зрител!Повече за културните събития можете да прочетете тук – Културен календар