В Дореца подготвят изненади за лятото

0
1252

“ДВОРЕЦЪТ ПРЕДСТАВЯ” е работното име на поредицата, която ще започне да се издава през 2012 година от Двореца. С това ще се запълни една част от предмета на дейност на културния институт, свързана с издаването, информира изпълняващият длъжността директор на комплекса Ивелина Радилова. От тази година актуални и интересни теми, свързани с културата, етнографията, религията ще бъдат отразявани в поредица от музейни експозиции. За участие в тях ще бъдат канени различни музеи от страната и чужбина. Намерението е след всяка изложба свързаната с експонатите
информация по темата да бъде отпечатвана. Така ще се създаде поредицата “Дворецът представя”, която от една страна ще отразява културната дейност в центъра, а от друга – ще бъде източник на информация, поясни Радилова. Тя сподели, че като начало са се насочили към теми в област “Етнография” – представяне на характерни облекла от различни региони на България и от някои европейски страни, като по този начин Дворецът ще изпълни мисията си на европейски културен център. Реализирането на проекта е въпрос на идеи, въображение и на много упорит труд. Шефката на Двореца каза, че във Варненския свободен университет, с който си сътрудничат, има студенти със специалност “Хореография”. Те не само могат да представят костюмите, но и могат атрактивно да ги оживят, сподели тя. Въпросът е да се намери подходящата форма, така че да привлече максимален интерес и да си струва да бъде направено. Важно е не само какво правим, нои как го правим, доколко осигуряваме публичност и доколко предварително подготвяме хората и стимулираме техния интерес, подчерта Радилова.

ТУРИСТИТЕ САМИ ДА СИ  НАПРАВЯТ НЕЩО ЗА СПОМЕН е новото, което смятат да реализират през наближаващия активен сезон в културния институт. За тази цел в едно от помещенията, отдавано преди за търговия със сувенири, ще започне представянето по интерактивен начин на традиционни български професии, съобщи Ивелина Радилова.
Занаятите са сред нещата, много характерни за една култура, част от нейното културно-историческото наследство. Намерението е не просто туристите да минат и да си купят един сувенир, а да участват в създаването. Всеки би могъл да си изцапа ръцете с глина или да започне един елементарен мотив на българска шевица, като си купи материалите и модела. След това може да си го довърши вкъщи. Ще остане един добър спомен от участието на самия турист при създаването на сувенира, споделят идеите си от Двореца. Занаятите най-вероятно ще бъдат представяни на ротационен принцип в “Шивалнята”. Като цяло смятаме да ограничим търговията със сувенири и да населим помещенията с ориентирани в по-културна насока дейности, заяви Радилова.

ЧИТАЛНЯ ОТВАРЯ ВРАТИ В най-долния етаж, гледащ към морето, на вила “Тихото гнездо” през лятото ще отвори читалня. В нея туристите ще имат свободен достъп до пресата. Абонаментът за изданията вече е направен. От Двореца са избрали български и чужди ежедневници, седмичници и обзорни издания. Стремили сме се да обхванем по-разпространените европейски езици – френски, английски, руски, немски, румънски. В списъка фигурират общо около 30 периодични издания – вестници и списания, сред тях е и общинският вестник “Балчик”, информира ръководителят Ивелина Радилова. Ползването на читалнята ще бъде безплатно за балчиклии, след представяне на лична карта с адресна регистрация в града.
Правят се и постъпки за формиране на първоначален библиотечен фонд. Той ще включва български класици, имащи отношение към района – Йовков, Ивайло Петров. Във фонда ще има книги, свързани с историята на Добруджа, ще бъдат представени и някои от съвременните български автори. Търговията ще бъде ограничена до предлагането на напитки от автомат, защото основната цел е да се чете, категорична е Радилова.

ДА ЗАРАБОТИ ЛЯТНО КИНО е следващото намерение, което смятат да реализират тази година от културния институт. В дните, през които в Каменната зала няма планирани мероприятия, там ще функционира кино. Ще има само вечерни
прожекции. Това са част от идеите, чакащи осъществяване тази година. Работещите в Двореца не разкриват всички изненади, които са подготвили за гостите през 2012 година.
На снимката: Ивелина Радилова – и.д. директор на Двореца
Снимка и информация на в-к „Балчик“