За пети път арт проявата „БезГраници“

0
941

wb2014 (640x258)„БезГраници“ / “FaraFrontiere”
V-ти Международен арт форум и фестивал: 1-12 октомври – „Двореца“ – Балчик

От днес започва V-тото издание на международния арт форум и фестивал „БезГраници“ в Двореца – Балчик.  По време на „БезГраници“ – 2014 се очакват 20 визуални артисти от Румъния, Хърватия, Словения, Италия, Турция, Сърбия, Навара-Испания, Беларус, Еквадор, Белгия, Русия, Германия и България.

Главното събитие на „БезГраници“ през тази година е арт симпозиума. Освен пленера на художници и фотографи, събитието планира създаване и развитие на арт мрежа за визуални изкуства. Голяма част от участниците освен артисти, са и опитни организатори в своите страни. Арт пленерът се провежда за четвърти път в рамките на форума и е подготовка за събитието през 2015 година, когато се очакват 120 участници от 30 държави: множество етно концерти, конференция за културна политика и арт мениджмънт на фестивални организатори и професионалисти. Догодина ще бъдат представени традиционно областите етно и джаз музика, както и отново визуални изкуства (изобразително изкуство и фотография). На 3-ти октомври 2014 г от 18:30ч ще се проведе официалното откриване на форума с изложба на участниците във форума в галерия „Актив Арт“ – Варна, а на 10-ти октомври от 17:30 часа ще се проведе тържественото закриване на форума с изложба с картините и фотографиите направени по време на пленера в галерия „Тихото Гнездо“ в „Двореца“ – Балчик.

Арт форумът ще бъде представен в рамките на арт мрежа „БезГраници“ в над 40 държави по света, като ще бъде популяризирано и мястото на провеждането – от най-красивите и артистични места в България – „Двореца“ – Балчик. На 24 октомври по време на най-голямото изложение за музика и изкуство в света – „Уомекс“ ще се проведе и специална презентация за черноморския регион и заслугите на форума „БезГраници“ за осъществяването на голямо количество трансгранични проекти които вече са реалност.

Първото издание на „БезГраници“ през 2003 г. бе международна арт мениджмънт конференция, в която участваха 33 участници от 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе „Музика без граници“ с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците.
„БезГраници“ е един от водещите български арт фестивали, носещ европейската ценностна система и насърчаваш взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм. Събитието се планира да бъде ежегодно, като на всеки две години е в пълен формат.
Арт събитието традиционно е продукция на Стопанска Камара – Варна заедно с „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“. Партньори на събитието са Галерия „Актив Арт“ – Варна и Транстриумф Холдинг АД.

Биография на участниците :
http://scenderman.com/participants-bio.doc