Уникална изложба – дърворезба „СВОБОДАТА. NET“

0
1164

HG (550x436)На 2 юли в балчишката галерия бе открита изложба – дърворезба „СВОБОДАТА. NET” на „Група 9”.

“СВОБОДАТА.NET” е проект, замислен като национална пътуваща изложба, представяща пластики от дърво.

Участват художници дърворезбари от три поколения, като всеки автор представя индивидуалната си визия и интерпретира темата – свобода, през личното усещане, емоция и разбиране за съвременно изкуство. Използваният материал за създаване на творбите е дърво. Пластичните техники и похвати са разнообразни – от класически до съвременни.

Проектът на „Група 9” отбелязва значими национални годишнини, свързани с националната история и Свободата на българите – 135 години от Освобождението на България, 140 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, 165 години от рождението на поета – борец за свобода, Христо Ботев, 150 годишнина от рождението на Алеко Константинов, образец на свободомислещия гражданин и творец и 70 години от спасяването на българските евреи от Холокоста по време на Втората световна война.

Сред творбите, посветени на знаковите годишнини са: „Как да ви гледам” – скулптура портрет на Апостола на свободата Васил Левски на Стелиян Стелиянов; „Райна Поп Гьоргова – Райна Княгиня” на Иван Ушев; „Светлината на хората. България 1943” на Евгений Григоров.

Всеки от авторите представя своето отношение и съвременната интерпретация към личностите и събитията от историята, индивидуалното усещане за свобода, през визията, пластичния образ.

В новия проект на „Група 9” участват десет автори – Георги Великов, Иван Ушев, Митьо Митев, Евгений Григоров, Стелиян Стелиянов, Маргарит Гьорчев, Георги Митев, Роберт Цанев, Йордан Йорданов, куратор Ивайло Пеев.

Основна цел на художниците е популяризирането на съвременната българска дърворезба, от традицията към модерното българско изкуство, използващо неповторимите „топлина” и „живот” на дървото като материал за изкуството на пластиката.

Изложбата ще гостува в Балчик един месец.

Снимка: Николина Иванова

Информация на в-к „Балчик“