С пълна сила тече четвъртото издание на Арт форума „БезГраници“

0
685

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМузикалният етно/фолк фестивал в рамките на форума ще се проведе на 13, 14 и 15 септември в Курортен комплекс „Албена“ на сцената на ресторант на открито „Поко Локо“.  Концертите започват всеки ден от 19:30 часа, а входът е свободен.

На 8 септември започна международния арт форум „БезГраници“ в курортен комплекс Албена. Тази година е четвъртото издание на събитието.

Първите пристигнали участници са художниците-пленеристи и фотографи, сред тях са: Николай Русев (България), Милен Маринов (България), Марина Варенцова-Русева (Русия), Луиза Кала (Румъния),  Алба Ескайо (Испания), Мария Койчева (България),  Кеико Хошино (Япония), Константин Костов (Хърватия),  Златко Кръстевски (Македония), Явор Григоров (България), Венцислав Марков (България), Стефан Парисов (България),  Румяна Тенева (България) и др.

В понеделник се проведе кратък уъркшоп, където художниците се запознаха с авангардни иновативни арт технологии. Материалите за рисуване са осигурени от фирма „Лорка“, партньор на „БезГранци“.

На 12-ти септември от 17:00ч  ще се открие  изложбата на  пленеристите в хотел „Президент“ в гр. Мангалия – Румъния, а на 14-ти септември от 18:30ч ще е втората им изложба в КК „Албена“ – ресторант на открито“Поко Локо“ .

Арт форумът „БезГраници“ е продукция на Стопанска Камара-Варна с партньорството на КК „Албена“, арт мрежа Скендерман и Галерия „Луиза Кала“ – Румъния.  По време на „БезГраници“ – 2013 се очакват 118 участници от рекорден брой държави спрямо старите издания на форума: общо 30, от Европа и света.

Основното събитие в рамките на „БезГраници“ традиционно е конференцията за културна политика и арт мениджмънт, включваща участие на фестивални организатори, специалисти, менажери и артисти. Тя ще се проведе от 13 до 15 септември в конферентната зала на хотел „Фламинго Гранд“.  Между основните теми ще бъдат: между културния диалог, работа в арт мрежа, технологични проблеми в етно/фолк сферата, новите европейски културни програми за финансиране и др. „БезГраници“ ще има и представяне на събитието на най-голямото музикално изложение в България – МюзикПро, което се провежда в Интер Експо Център – София.

Арт форумът „БезГраници“ е един от водещите български Етно/уърлдмюзик събития, носещ европейската ценностна система и насърчаваш взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен.

Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.

Програмаbez-granici

13.09.2013 г. (петък)

1. Трания (Малта) – етноджаз
2. Групата на Валери Димчев (България) традиционна музика и артфолк
3. Менталис Маялис (Унгария) модерно етно
4. Амбиент Фолклор (България) -етно ембиент
5. Тролфолк (Финландия) – етнорок, фолкпънк

14.09.2013 г. (събота)

1. Латиф Болат (САЩ/Търция) – етно/суфи
2. Ире (Франция/България) – фолкблус от „Земите на Орфей“
3. Кайно Йесно Слонце (България) – етно ембиент
4. Плантек (Франция/Бретон) – келтска музика, етно, електроника

15.09.2013 г. (неделя)

1. Гласът на струните (Швеция/Словения) традиционен/съвременен фолклор
2. Квартет Елика, Соло и Рафаел (Швеция/Сенегал/Мексико) – етно/уърлдмюзик
3.Фабула Раса (Унгария) – етно, клецмер, джипси, уърлдмюзик
4. Марга Музика (Литва) етно/фолк