Първо национално изложениe на коне Балчик

0
964

Така ще бъде пенсиониран един от големите шампиони на страната ни в дисциплината надпрепускане. Кой ще бъде този черен красавец и какво разказва спортната му история ще стане ясно по време на първото национално изложение на коне от породата Чистокръвна Английска, което ще се проведе на 14 септември на пистата на конезавод „Стефан Караджа”, край гр. Балчик.

Всеизвестен е фактът, че конете от Чистокръвна Английска Порода (ЧАП ) – са най-бързите и най-разпространените коне за езда в света. Именно те са любимците на над 20 000 публика, която всяка година наблюдава най-грандиозния спектакъл по надпрепускане – Дербито в Кентъки, САЩ. Това състезание отдавна вече е индустрия, която бълва милиони долари печалба за организаторите.

На събитието в петък, което ще бъде официално открито в 11:00 ч. ще наблюдаваме демонстративна гонка, а малко по-късно програмата предвижда и истинска гара с „братовчедите” на чистокръвните англичани – рисаци, които се впрягат в двуколки и така развиват скорост от над 60 км. в час.

По официални данни на Националната Асоциация по коневъдство в България, която е и организатор на изложението, у нас контролираните коне от ЧАП, наброяват 500 регистрирани. Като 200 от тях се състезават активно в атрактивната хиподрумна дисциплина надпрепускане в различни гари определени ог годините на конете и дистанцията (дължината и обиколките на хиподрума).

Националното изложение ще посрещне коне и техните стопани от цялата страна. Животните ще дефилират пред специална комисия, която ще ги оценява по редица показатели, сред които: произход, височина при холка, работни качества, екстериор и др.
Категориите предвиждат „кобили”, кобили- майки”, „жребци” и млади подрастващи мъжки и женски кончета.
Изложението ще излъчи шампиони при кобилите и жребците.

За първи път ,ще бъде „ пенсиониран” кон от (ЧАП ), който именно на това изложение ще направи своя Бенефис, като участник. След многогодишна успешна спортна кариера, конят ще бъде изпратен в заслужена почивка с награди и почести.

Организаторите са предвидили и специални награди за стопани и развъджици на породата с особено голям принос за развитието й в България. Водещ на събитието ще бъде главния редактор на списание ЕЗДА, доскорошната водеща на предаването „Хора, Пътища, Автомобили” – Екатерина Дончева.
За публиката са предвидени множество аткракциони.