Обсъждат споразумение за Двореца в Балчик

0
963

Утре на среща в столицата представители на Софийски университет и Министерството на културата ще обсъдят споразумение за управлението на архитектурно-парков комплекс „Двореца“ в Балчик. Това съобщи директорът на културния институт Ивелина Радилова, която ще участва в разговорите и ще предложи двете страни да обсъдят правилата за равнопоставен достъп до комплекса.

По думите й все още има много неуредени въпроси, между които начинът, по който ще бъде допускана публиката до организираните в „Двореца“ културни събития.

Радилова смята, че реално „Двореца“ като паметник на културата привлича хората в комплекса. По думите й показателен за това е фактът, че билетчетата за другите два филиала на Университетски ботанически градина – във Варна и София,  са по 2 лева, а не по десет. „Не бива да пропускаме и факта, че именно културното министерство през последните 10 години вложи изключително много средства и труд, за да бъде възстановен цялостно комплекса. Обектът беше вдигнат на крака и за 10 години приходите му се увеличиха 15 пъти“, коментира Радилова. Тя смята, че идеята община Балчик да поеме управлението на архитектурно-парковия комплекс е трудно осъществима, тъй като Общината едва ли ще съумее да координира отношенията между Двореца и Ботаническата градина.

Над 30 хил.души са посетили „Двореца“ за последните 6 месеца като 60 % от тях са били румънци, съобщи още Радилова. Тя обясни, че информация за националността на туристите, които посещават обекта се събира за първи път във връзка с изготвянето на план за опазване и управление на паметника на културата. Радилова припомни, че „Двореца“ беше представен на Осмата световна среща на българските медии в Букурещ.

По информация на Dariknews.bg