Летище „Балчик” в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност

0
1125

Летище Балчик ще бъде включено списъка със стратегическите обекти, които са от значение за националната сигурност, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Аеропортът ще се включи в списъка редом до летищата в София, Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица, които бяха посочени като стратегически транспортни обекти още през 2009 г.

През юли правителството отне от Министерството на отбраната и предостави на транспортното министерство летището в Балчик с намерението аеропортът да бъде използван за граждански полети. Месец по-късно министрите решиха да бъде създадено еднолично дружество с ограничена отговорност с държавно участие в капитала „Летище Балчик” ЕООД, като капиталът на компанията бе определена на 390 хил. лв. Междувременно се оказа, че за да стане военното летище гражданско, в него ще трябва да се вложат поне 40 млн. лв.

След това правителството възложи на летище „София” експлоатацията, управлението и поддържането на летищния комплекс в Балчик, като мотивите на кабинета бяха, че новият граждански аеропорт ще поеме около една трета от полетите до Варна и ще обслужва туристите, ползващи въздушен транспорт за почивката си на северното Черноморие (Албена, Балчик, Кранево, Каварна).

От друга страна премиерът Бойко Борисов коментира, че новото гражданско летище в Балчик ще поеме около една трета от полетите до Варна и ще обслужва туристите, ползващи въздушен транспорт за почивката си на северното Черноморие (Албена, Балчик, Кранево, Каварна). Тогава Борисов посочи още, че новият аеропор ще разбие монополното положение на концесионера на морските летища във Варна и Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Снимка: Огнян Стефанов