„Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ в Балчик

0
1297

ДКИ КЦ „Двореца“- Балчик и Държавна опера – Варна

представят:

„Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“

Като част от тазгодишното лятно турне на Държавна опера Варна, на открита сцена „Двореца“ от 21:00 ч. в петък, 22 юли 2016г., на плажната ивица, за пръв път в красивия балчишки залив, в унисон с песента на морските вълни, ще бъде поставен мюзикъла „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”.

Красивата музика на Андрю Лойд Уебър ще изпълни по неповторим начин това място, където преди почти век, кралицата – ценителка на изкуствата, е събирала отбран артистичен кръг от художници, архитекти, поети. Знае се също, че тя е изповядвала бахайството, което проповядва вяра в един общ Създател – Бог и човешко единение. На същото това място, чрез либретото на мюзикъла и великолепната актьорска игра ще бъде пресъздадена древната еврейска притча за Йосиф, чиято поука е умението да прощаваш.
Вечните човешки стойности са в основата на всички големи произведения на изкуството.

Мюзикъла „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ е първият от големите проекти на открито, включени в културната програмата на Културен център „Двореца“ за 2016 г.. На 6 август на същата сцена до „Тихото гнездо“, недалеч от морския уют, ще бъде поставен и познатият на поколенията ценители на балетното изкуство – „Дон Кихот”.

Билети за мюзикъла „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ могат да бъдат закупени от касите на ДКИ КЦ „Двореца“ и на Държавна опера – Варна.

Онлайн билети тук

„Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“

Мюзикъл от Андрю Лойд Уебър

Режисьор Светозар Донев

Художник Иван Токаджиев

Художник по костюмите Евгения Раева

Хореография Светлин Ивелинов

Диригент  Страцимир Павлов

Диригент на хора Стефан Бояджиев

Участват: Борис Луков, Ина Петрова Вяра Железова, Закар Гостанян, Анатоли Романов, Илияна Божкова, Свилен Николов, Людмил Петров, Димитър Илиев, Анатоли Романов, Ренета Михайлова, Галина Велчева, Петър Петров, Петър Генов, Борислав Донев, Денко Стоянов и др.

Солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Варна

Варненската версия 2016 през погледа на режисьора, хореографа и Йосиф

Първото представяне на творбата е било на 1 март 1968 г. в Лондон, откъдето тръгва и световната й слава. В България „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ е поставян в Музикалния театър през 2000 г. от Светозар Донев.

Режисьор на варненската версия 2016 г. отново е Светозар Донев, българският господар на мюзикъла, както е известен сред музикалните среди. Диригент Страцимир Павлов, художник Иван Токаджиев, хореограф Светлин Ивелинов. Плакат и фотография Росен Донев.

Действащи лица и изпълнители: Йосиф – Богомил Спиров, Борис Луков; Разказвач – Ина Петрова, Вяра Железова; Яков – Пламен Георгиев, Закар Гостанян; Потифар – Георги Ханджиев, Анатоли Романов; Фараон – Свилен Николов, Пламен Долапчиев

Съвременен прочит

Проф. Светозар ДоневВ сравнение с предишната ми постановка на „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” в София, която имаше библейско звучене, сега във Варна търся по-съвременен прочит.

Искам да акцентирам върху посланието, че днес е особено важно младите хора да се борят за своите мечти.

В превода на библейската притча на съвременен език разчитам на чувствеността и интерпретацията на артистите, също на танца, на костюма и на всички останали елементи в спектакъла.

Всичко, което се случва на сцената, ще бъде насочено към преодоляване на бариерите и сближаване с публиката. Самата Разказвачка, облечена в съвременен  костюм, ще разказва и оценява събитията в директен контакт със зрителите.

Тя иска младите хора да се научат да вярват в себе си като Йосиф, да постигат мечтите си като него, като него великодушно да прощават грешките на ближните. Защо ли, защото това е най-добрият начин да бъдеш щастлив.

Проф. Светозар Донев – режисьор

***

Паралел между библейското и съвременното

Светлин ИвелиновЧисто движенчески спектакълът минава през различни епохи, няма статика. Усеща се и специфичната еклектичност, заложена от самия автор, ценна именно с това, че показва връзката между библейската притча и съвременността.

Всъщност историята на Йосиф кореспондира с всички епохи. Затова, също като днешните хора, артистите танцуват рок, танго, кънтри, street dance, но има и стилизирани елементи, съотнасящи се към древен Египет и библейската епоха.

Въобще танцът и пластичните отношения между героите са особено важни за общото излъчване, за цялостната визия.

Сам по себе си балетът е герой, който в един момент е облечен в съвременни дрехи, а в следващата сцена носи библейски костюми.

В това непрекъснато търсене на паралела между библейското и съвременното светоусещане чрез едни и същи герои се състои непреходното очарование на този мюзикъл.

Светлин Ивелинов – хореограф

***

Зарежда с позитивна енергия

Богомил СпировХаресвам Йосиф. Мисля, че образът е много близък до мен и играя с изключително удоволствие в този мюзикъл. Йосиф е едно докоснато от светия дух момче, чиято дарба да тълкува сънища му носи нещастие – хората и днес не обичат различните.

Бащата Яков подарява на любимия си син красива пъстра дреха, но братята я хвърлят в кладенец и продават Йосиф като роб. Той обаче устоява на всички несгоди, използва дарбата си за доброто на египетския народ и постига признание от фараона, докато братята му се оказват в незавидното положение на просяци.

Прекрасна притча за една чиста душа. Самият мюзикъл носи в себе си една много приятна атмосфера на лекота. „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” зарежда с позитивна енергия и се възприема по един и същ начин от различни поколения, възрастните го гледат със същия интерес като децата, по лицата на всички греят усмивки. И това е естествено, защото хората обичат да съпреживяват доброто.

„Чуден е, чуден е светът!” гласи лайтмотивът в една от песните, които звучат в началото и на финала на спектакъла. Светът, в който живеем, наистина е чуден, просто трябва да имаме очи и сетива да го усетим.

Богомил Спиров – Йосиф

Тенор, солист на ДМБЦ „Стефан Македонски