Изложба – живопис „СВЕТОВЕ“ на художника – символист Александър Терзиев

0
881

izlozba svetove balchikИзложбата ще бъде открита в неделя, 1 юни 2014 – 18:00ч. в галерия „Тихото гнездо“ и ще продължи до 15 юни 2014.

Александър Терзиев е роден на 14 ноември 1953г. в Сандански. Завършва специалност “Художествен текстил” в София през 1972 г.
В продължение на 10 години работи с големия български художник Димитър Казаков – Нерон / 1933-1992г./. Този период се оказва и неговата “житейска академия”.

Има 14 самостоятелни изложби. Негови творби izlozba svetove balchik 2са представяни в галерии – Италия, Македония и Гърция. Картини на Александър Терзиев се намират в частни колекции в САЩ, Япония, Германия, Холандия, Дания, Швеция, Италия, Франция.
Творбите на художника пресъздават неговото космополитно усещане за Вселената. Платната му въздействат емоционално с виртуозността от линии и композиции, комбинирани с простотата на традиционните фолклорни цветове.

 

izlozba svetove balchik 4

Александър Терзиев е художник -символист, борави със символи и знаци, чрез които изразява своите мисли и идеи за живота.
Творбите му са изобразени в няколко цикъла:
Единият е “Нарът” – за зараждането на живота като символ. Това са фигуративни композиции, вградени в изображението на плода.
Вторият цикъл е “Врати”. Чрез тях изразява друга своя идея – всеки човек има своя врата, тя е начало и край на нещо конкретно, граница между материалното и духовното. Така преминавайки през различни “двери”, човек оставя и свой отпечатък върху тях.
Работи и върху още два цикъла: ”Кръст” – символ на вярата, смирението и съдбата, и “Меч” – представящ житейската битка.

Водеща идея в творчество му е Любовта. Това са, izlozba svetove balchik 3както взаимоотношенията между хората, така и любовта, раждаща живот. В този смисъл в неговите картини изобилстват женските фигури. Това не е случайно, защото жената е тази, която ражда новото начало. Дори и в малкото пейзажи, които създава, използва човешки фигури, за да предаде духовност на изображението.