Ивелина Радилова: Умишлено е възпрепятствано разработването на Плана за управление на Архитектурно-парковия комплекс “Двореца”

0
1048

Скоро в Архитектурно-парковия комплекс “Двореца” би трябвало да бъде отворена читалня. Това съобщи директорът на културния институт д-р Ивелина Радилова, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” – Варна.

Идеята е на една от терасите, на открито, да бъдат разположени места за сядане и четене на книги и периодични издания. Дали обаче идеята ще бъде осъществена, зависи и от волята на ръководството на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски”. За предоставяне на пространство за инициативата е изпратена молба до ректора на СУ, каза Ивелина Радилова.

От миналата година управлението на Ботаническата градина е предоставено на СУ. Така в настоящия момент случващото се в “Двореца” много често зависи от волята на двете ръководства, това на Ботаническата градина и на архитектурния комплекс, който е под управлението на Министерство на културата.

По думите на Ивелина Радилова, от миналата година всякакви инициативи и идеи на “Двореца” се блокират и възпрепятстват от университетското ръководство. В този контекст Радилова допълни: “не сме сигурни, че ако сега разположим столове, места за четене на открито, на територия, която формално наистина е под управлението на СУ, не сме сигурни, че няма да ни изгонят, защото доста наши дейности са умишлено възпрепятствани, на никакво основание, неща, за които трябва да си съдействаме, неща за които СУ е длъжен да ни съдейства по закон, умишлено ни възпрепятстват”.

Като пример за това Радилова посочи невъзможността да се разработи Плана за управление на този паметник на културата с национално значение.

Автор: Жулиета Николова

Агенция „Фокус“

Снимка: Светослав Гюров