Ивелина Радилова е новият директор на Двореца в Балчик

0
858

Ивелина Радилова е назначена за временно изпълняващ длъжността „директор“ на Държавен културен институт Културен център Двореца в Балчик. Тя е родена в Добрич, завършила е Езикова гимназия „Гео Милев“. По професия е ландшафтен архитект, като такъв работи от 5 години в Двореца. Не членува в никоя политическа партия. Защитила е дисертация в Лесотехническия университет и е доктор по защита на декоративните растения. От 3 години е хоноруван асистент във Варненския свободен университет. Живее в Балчик.

В интервю за Дарик радио тя сподели, че досега е работила активно за подобряване на инфраструктурата в комплекса, като е участвала активно с идеи в реконструирането на зидове, настилки и подпорни стени, и в обогатяването на растителността. В плановете й влиза по-усилено подготвяне на проекти, засилване на институционалната културна роля на Двореца и увеличаване на партньорствата му. Радилова каза още, че е притеснена от отношенията между Министерството на културата и Софийския университет по въпроса за Ботаническата градина в Балчик. Тя бе категорична, че желае тонът да се подобри и диалогът между институциите да стане по-добър и по-културен, и ще работи за това. „Дворецът е едно изключително красиво място и наш дълг и моя отговорност е да го опазим, да го съхраним и да го използваме по един устойчив начин“, заяви тя.

Засега не е насрочен конкурс за директорския пост в Двореца, информира още Радилова, и заяви, че е решила да се яви на него. Дарик припомня, че досегашният управляващ културния институт – Тошко Гяуров, бе избран за директор на Фестивалния и конгресен център във Варна.