Историческият музей в Балчик може да се превърне в археологически

0
600

Историческият музей в Балчик може да се превърне в археологически. Това коментира директoрът на културното ведомство Радостина Енчева. “Тъй като нашият град е с хилядолетна история, силната му част е археологията и трябва да се заложи на нея, за да привлича туристи. При тези находки, които излизат, ние трябва да намерим начин да ги експонираме, защото интересът на посетителите към стария Дионисополис е огромен и особено към храма на Кибела”, смята Енчева.

С трите зали в музея, които до лятото ще бъдат пригодени за част от реставрираните находки, площта остава ограничена. “Няма как да бъде експонирана цялата история от началото на създаването на града до наши дни”, добави тя.

С тази цел предстои да се обособят допълнителни експозиционни площи в старата мелница, която скоро ще бъде обновена чрез европейски проект за подобряване на туристическите атракции. Там се предвижда цял етаж само с експонати от храма на понтийската майка на боговете. “Най-добрият вариант беше всички находки да се върнат на място – ин ситу, така както се чувстваш, когато влезеш днес в една църква. Да са поставени скулптурните изображения,  надписите, с вързани с  религиозно то развитие на Дионисополис.

Държавата обаче не намери начин да предостави мястото за стопанисване от Община Балчик,  която вложи средства за реставрация, консервация и провеждане на археологически проучвания”, припомни директорът на балчишкият музей. Както вече в. “Балчик” писа, на мястото ще се прави частен музей и за да бъде ситуиран по-добре храмът за посещения, ще се наложи изместването му с няколко метра.

Културният туризъм има огромна перспектива и Община Балчик работи целенасочено в тази посока. С проекта за реставрация на старата мелница, ще бъдат обновени още късноантичната крепост в квартал “Хоризонт” и Текето в Оброчище. Те ще бъдат включени в туристически маршрути.

Информация на в. „Балчик“