„Да живее карнавала“ гостува в Двореца

0
858

За втори път габровският Музей „Дом на хумора и сатирата” гостува със своя изложба в Държавен културен институт „Културен център „Двореца” в Балчик.

Сега представянето е посветено на няколко кръгли дати и юбилеи за града, което превръща изявата в особено вълнуващ празник. Домът на хумора е подготвил изложбата „Да живее карнавалът!”. Тя очаква своята публика в Арт-галерия „Тунела” и ще бъде открита на 16 юли в 14:00 часа.

В изложбата ще бъдат представени фотоси от маскаради от преди повече от 85 години! Да, габровецът е умеел добре да работи – знаем го не от вицовете и анекдотите и не само от славното прозвище „Български Манчестър”, но и във времето за отдих е бил изобретателен и творял нова култура, повлияна от европейската традиция.

Точно преди 60 години – през 1965 година, Габрово започва да се връща към хубавата традиция и чрез своя карнавал да твори съвременната си, най-нова история на град на хумора.
Габровският карнавал има своя специфика и това го прави неповторим в палитрата от европейски и световни карнавали. Оплоден от стихията на жизнелюбивия габровски хумор, събитието не се бои да се надсмива над местни величия или политици от национален мащаб, да разчепква наболели проблеми в делника на габровеца, но и да е гостоприемен за усмивката на свои побратими от други карнавални градове в България и в Европа. Именно карнавалът отваря вратите на трайни приятелства – Габрово и белгийският карнавален град Аалст намират общ език чрез маскарадната традиция още в средата на 70-те години на миналия век.
За изложбата „Да живее карнавалът!” организаторите са подбрали маски, костюми, карнавални атрибути и аксесоари, снимки, плакати, илюстриращи различни моменти от габровския карнавал и неговото детско издание – миникарнавала от фонда на Дома „Хумор на народите”. Тези, които желаят да усетят магията на карнавалното преобразяване, ще могат да облекат някой от приготвените за случая костюми и да се снимат за спомен.
Изложбата няма да амбицията да изчерпи цялото многообразие на темата „карнавал”, но ще се опита да подхване приятен и емоционален разказ за „Петото” годишно време – карнавалното, което се почита от габровци и започва да тече всяка година на важната в карнавалния европейски календар дата 11 ноември в 11 часа и 11 минути.

Периода на изложбата „Да живее карнавала “ ще бъде от 16 до 30 юли 2015 година.