Ботаническата градина и Дворецът подновиха войната

0
759

protest balchik 2012

През месец май 2012 г. хората от Балчик излязоха на поредица от протести заради скандалите с билетите.

СУ и Министерството на културата отново в спор за билети

България е на път да стане за смях пред туристите заради двете каси

Ако Софийският университет и Министерството на културата не се споразумеят за единен входен билет за Ботаническата градина и Двореца в Балчик, България е на път отново да стане за смях пред туристите. До 2008 година летовниците се редяха на две различни опашки – пред касата на Ботаническата градина и пред касата на Двореца, за да купят два отделни билета по 5 лева, с които да влязат и да разгледат покоите на бившата румънска кралица Мария и уникалната растителна колекция.

След бурното недоволство както на туристи, така и на туроператори, здравият разум надделя и двете ведомства, управляващи цялата територия на комплекса – Софийският университет, който е принципал на Ботаническата градина, и Министерството на културата, под чиято шапка пък е Дворецът, заровиха враждата помежду сии въведоха единен електронен билет от 10 лева. Независимо от коя каса се купуваше, билетът важеше за посещение на целия комплекс, а Ботаническата градина и Дворецът после си деляха приходите.

В края на миналата година обаче по неизвестни досега причини софтуерът изведнъж отказа да работи и се сложи край на единния електронен билет. На всичкото отгоре СУ реши да премести касата си на 50 метра нагоре от главния портал, точно пред новата алея, и започна да си събира вход от самостоятелен билет от 5 лева, който важи само за разглеждане на алеите на Ботаническата градина.

„Ръководството на Софийския университет въвежда нови такси през тази година. Цената на билета за вход в Ботаническата градина е 5 лв. за възрастни, 1 лв. за деца над 7 г., за ученици и студенти. Този билет не осигурява достъп до сградата на бившата лятна резиденция на румънската кралица – вила „Тихото гнездо”, по-известна като Двореца”, се казва в официалното прессъобщение, разпратено от управата на Ботаническата градина. Което е пълен абсурд, защото който е посещавал Двореца в Балчик, знае, че никъде на територията на комплекса няма заграждения или табелиуказващи кое ведомство какво стопанисва. По пътя на тази логика, ако някой турист си купи билет само за да посети обектите на Двореца, това би означавало, че той трябва да мине със завързани очи през всички алеи на Ботаническата градина.

С това решение на Софийския университет от Двореца заподозряха ботаниците в опит да блокират събирането на приходи в тяхната каса. Още повече че касата на Двореца си остана пред главния портал, където винаги е била.

„Целта на Ботаническата градина е да ни попречи да събираме приходи от входни билети, което е наше законово право. Те изнесоха касата си нагоре от главния портал, спират туристите още там, продават им билети и ги вкарват през алеята, от там през Разсадника и направо в комплекса. Нашата каса е на самия портал, докъдето никой не стига. Според мен няма пречка да бъде възобновена продажбата на единен електронен билет, но целта на Ботаническата градина е ние да не получим никакви приходикоментира Ивелина Радилова, директор на Двореца. Според нея и двете институции са самостоятелни юридически лица с право да събират входни такси от туристите. Както е било винаги досега. Радилова твърди още, че изходите от скандалната ситуация са два – тя ще предложи на ръководството на Софийския университет възстановяването на единния билет, а ако получи отпор, ще сложи паралелна каса до тази на Ботаническата градина. Което пък означава, че се възстановява ситуацията отпреди 2008 година туристите да се редят последователно на две отделни каси и да купуват два отделни билета по 5 лева.

КМЕТЪТ НА БАЛЧИК НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ: Ситуацията е скандална
„Ситуацията е скандална. Свидетели сме на поредните нелепи приумици на Софийския университет. На практика в момента Дворецът няма как да събира приходи. Затова аз отново поддържам мнението на всички балчиклии – цялата територия да се даде на общината да я стопанисва. След протестите ние внесохме искане в Министерския съвет. Отговор нямаме, но нямаме и отказ. Веднага след изборите отново ще атакуваме, защото настоящата ситуация не търпи отлагане”, коментира кметът на Балчик Николай Ангелов.
„Монитор” припомня”, че повод за бурното недоволство на цял Балчик през миналата година бе решението на Софийския университет да забрани безплатния достъп на гражданите на Балчик до територията на Ботаническата градина и Двореца. Балчик поиска да стопанисва целия комплекс, за да спрат скандалите между чиновниците от двете ведомства. След няколко протеста ръководството на СУ кандиса и възстанови безплатния достъп на балчиклии.
Експозицията предлага над 2000 вида кактусиbotanicheska gradina
Градината предлага постоянна експозиция от тропични и субтропични растения, където са показани над 2000 вида кактуси и сукуленти, екзотични растения от сухите тропици и субтропици, средиземноморска растителност. И тази година посетителите ще могат да видят над 100 сорта лалета, някои от които премиерни не само за България, а въобще, като например Super Parrot, селекция 2012 г. – бяло папагалово, зеленоцветно лале с диаметър на чашката 12 см. Безспорни акценти в парковата част са пролетните партерни килими, където са представени нови сортове виоли, незабравки и други цветя и т.нар. Пролетната градина, където властват пролетноцъфтящите храсти и многогодишни растения – аквилегии, божури, ириси, хемерокалиси.
dvoreca balchikРезиденцията е уникална плетеница от стилове
Дворецът е бивша резиденция на румънската кралица Мария, която посещава Балчик през 1924 година и е запленена от морския пейзаж. Това, което отличава Двореца от всички паметници на културата, е уникалната симбиоза между различните религиозни сюжети, архитектурна композиция и митологични персонажи.Примери за това са декоративната джамия с минаре, кръстовете с надписи на черковнославянски език, византийският православен параклис, колонади и двор в мавритански стил, красиви митологически същества по чешмите, огромни глинени делви от Мароко.Най-голямо впечатление прави основната сграда, където е самият палат на кралицата. Тя го нарича “Тихото гнездо”. Триетажната сграда е досами брега на морето. Стилът е ориенталски, с прилежаща към нея кула, много наподобяваща минаре на джамия. От друга страна, покривите са изпълнени в стил, типичен за християнски храм. Кралица Мария е изповядвала бахайско учение, което проповядва обединение на всички религии и култ към красотата. Именно заради тези нейни увлечения целият Дворец е плетеница от стилове.
По информация на вестник „Монитор“