Балчик – домакин на Националния шампионат по спортно ходене

0
663

trase(449x550)На 6 април Балчик ще бъде домакин на Националния шампионат по спортно ходене. Състезанието се организира от Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и спортните клубове “Черно море 2005” и “Добруджа 99” с подкрепата на Община Балчик. То ще бъде квалификация за Балканския шампионат по спортно ходене, който ще се състои на 20 април в Айвалък (Турция). Заявки за участие са подали 130 състезатели от 16 клуба в страната. Те ще се надпреварват на дистанции от 3 000 до 20 000 метра в четири възрастови групи. Одобреното от Българската федерация по лека атлетика трасе е с дължина 1666,67 м. За шампионската титла ще се борят състезатели от Добрич, Пирдоп, Нови Пазар, Мизия, Правец, Силистра, Карнобат, Панагюрище, Горна Оряховица, Елин Пелин, Велики Преслав, Койнаре, Шумен и София. Спортистите, класирали се на първите три места във всяка дисциплина, ще бъдат наградени с медали от БФЛА.

Първи на старт в 10:15 ч. в района на бл. 25, ЖК “Балик”, ще застанат момичетата и момчетата, до 16 г., които ще извървят по 3000 м. По-късно ще се състезават девойките и юношите младша възраст. За да изминат състезателното разстояние от 5 км, те ще трябва да направят по 3 обиколки на трасето. Този и следващите стартове ще бъдат дадени до магазин “Аквилон”. В надпреварата на 10 км девойките и юношите старша възраст ще обиколят шест пъти около бившата автошкола. Най-тежко ще бъде състезанието за мъжете и жените. За да извървят дистанцията от 20 км те ще трябва да направят по 12 обиколки. Сред състезателите ще бъдат Божидар Василев от Карнобат и Еманоела Янкова от Добрич, които ще защитават титлите си от 2012 г. Миналата година в Бургас те регистрираха най-добри времена при мъжете и жените, съответно 1 час 47 мин. и 04 сек. и 2 часа 19 минути и 07 секунди.

Жителите на квартал „Балик” ще изпитат известно неудобство в интервала 10:00 до 14:30 ч. в събота. Ще бъде затворен за движение участъкът между улици “Асен Петков”, “Д-р Желязко Бончев”, “Варненска”, Янтра, “Д-р Иван Пенаков”. Желателно е от петък вечерта собствениците на автомобили да ги паркират извън указания район. Допълнителни разяснения гражданите могат да получат от домоуправителите и кварталните полицейски инспектори.

Информация на в-к „Балчик“