470 птици от 34 вида се срещат в Ботаническата градина в Балчик

0
901

pcheloyad, BalchikЕкспедиция на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е установила в Университетската ботаническа градина в Балчик близо 470 птици от 34 вида, съобщават от неправителствената организация.

Мониторингът на Балчишкия бряг е част от програмата на Европейските дни на птиците, които ежегодно се организират в първите почивни дни на октомври. Тази година в инициатива участват повече от 30 страни.

Парковият комплекс на Ботаническата градина е защитена местност и е една от важните „спирки“ в страната за почивка на хиляди пойни птици в периода на миграция. Местоположението и разнообразието от растителни видове са тези фактори, които привличат пернатите.

Сред пойните пътешественици природолюбителите установиха в Ботаническата градина червеногуша мухоловка, сива мухоловка, елов певец, градинска червеноопашка и други видове, пояснява доброволецът в БДЗП Цвета Нешева. По думите ѝ тръстиковият блатар, малкият и голям ястреб, соколът орко и други хищни птици също са сред обитателите на парка.

Изненада за орнитологичното наблюдение е късната интензивна миграция на пчелояди (на снимката). Според експерти многоцветната птица едва сега поема на път заради необичайното застудяване в началото на октомври.

Снимка: „Пчелояди“ – Б Борисов – БДЗП Фейсук