41 години празнува курорта Албена

0
973

Парти за рождения ден на курортен комплекс Албена ще се състои на 20 август, съобщават от „Албена“АД. Мястото на събитието е централният парк между х-л „Добруджа“ и административния комплекс.

В програмата са включени томболи с награди и дискотека с DJ Теди Джорджо.

Гостите на партито ще чуят изпълнения на поп певицата Косара, Румънеца и Енчев и Б.Т.Р. Началото е в 20.00 часа, а празникът ще продължи до полунощ.

Курортът е открит преди 41 години. На 28 март 1968 година Министерският съвет издава разпореждане №109 за построяване на нов курортен комплекс край Балчик. На 24 август 1969 година курортният комплекс Албена е тържествено открит. Лентата е прерязана пред хотел „Доростор“ от живата легенда на туризма в България Жельо Стайков.

Идеята била да бъде изграден най-модерният в страната курортен комплекс, който да бъде продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Първоначално е замислено той да носи името „Балчик – юг“, но арх. Николай Ненов, проектирал курорта, предлага името Албена по еднименния разказ на Йордан Йовков. През 1973 – 74 година там, където гората достига брега на морето, израстват шест десететажни хотела. Наричат ги „Гергана“, „Славуна“, „Мура“, „Елица“, „Нона“, „Боряна“ – героини от разказите на Йордан Йовков.

Източник: радио Дарик